BL kræver handling efter skræk-analyse om landbruget

Bæredygtigt Landbrugs formand: Samfundet underminerer et af landets bærende erhverv

flemming-22-maj-2013

Et gennemsnitligt dansk landbrug mister hvert år flere hundrede tusinde kroner som følge af de nationale rammevilkår.

Sådan lyder bare én af de dystre konklusioner i en undersøgelse fra Copenhagen Business School om de økonomiske konsekvenser af de danske rammevilkår for landbrugsdrift. En analyse, der får Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen til at forlange handling her og nu:

”Nu må politikerne se sandheden i øjnene og handle, inden det er for sent for landbruget. Man må som minimum beslutte sig for at give dansk landbrug vilkår, der ikke er ringere end dem, vore konkurrenter har i Sydsverige, Nordtyskland og England. Det skal gå hurtigt og effektivt, hvis det skal virke”, lyder det fra Flemming Fuglede.

Landbrugspakken var god, men…

Formanden anerkender, at det nuværende folketingsflertal allerede med Landbrugspakken – og tilladelsen til bl.a. mere gødning – har gjort noget for at komme det trængte landbrugserhverv til hjælp. Analysen fra CBS, der inkluderer ikke færre end 2688 planteavlsejendomme, 2669 svineejendomme samt 2987 mælkekvægejendomme, viser imidlertid, at der skal andre og mere drastiske tiltag til for at komme ud af den onde spiral med især stor gældsætning. CBS-forskerne har kigget på eksempelvis skatter, afgifter, dyrkningsindskrænkninger, husdyrsreguleringer og gødningsrestriktioner og konkluderer, at en række landbrugs-rammevilkår og -reguleringer bør lempes eller helt fjernes.

Endelig kan vi dokumentere sandheden

”Endelig kommer en rapport med de korrekte tal over de meget store belastninger, som dansk landbrug gennem årene helt uberettiget er blevet tvunget i knæ af. Tal, som vi hver især har kunnet opleve i vore regnskaber, men som først nu bliver synliggjort samlet fra forskerhånd”, siger Flemming Fuglede.

Formanden for Bæredygtigt Landbrug lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive de livstruende konkurrencevilkår for dansk landbrug og den trussel, der dermed også hænger over hele fødevare-produktionen og indtjeningen her til lands:

”Det er decideret uhørt, at et samfund på den måde underminerer et af landets bærende erhverv”.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.