Afgifter virker konkurrenceforvridende

Også Dansk Planteværn reagerer på CBS-analysen om dansk landbrugs rammevilkår

sort-gård-hjemmeside

Bæredygtigt Landbrug intensiverer sin kamp for at sikre dansk landbrug ordentlige rammevilkår, efter at CBS-analysen fra forleden påviste manglende milliard-indtægter til erhvervet.

BL står dog ikke alene om at slås mod eksempelvis afgiftsniveauet. Også hos Dansk Planteværn – der som interesseorganisation repræsenterer planteværnsindustrien i Danmark – nikker man genkendende til analysens overordnede konklusioner.

Dansk Planteværns direktør Helle Græsted Bennedsen forklarer i en pressemeddelelse, at blandt andet de danske pesticidafgifter er med til at stille de danske landmænd dårligere end konkurrenterne i udlandet.

”Det er helt sikkert, at afgifterne på pesticider – ligesom de andre afgifter der bliver nævnt i rapporten – er med til at virke konkurrenceforvridende i forhold til de andre lande, man har kigget på. Og det vil sige, at danske landmænd er dårligere stillet end landmændene i andre lande – specielt hvad angår pesticidafgifterne, fordi der er så få andre lande, der overhovedet har afgifterne”, siger Helle Græsted Bennedsen.

Hun advarer om, at den danske model kan betyde, at vi i Danmark i fremtiden kommer til at opleve mere sejlivet ukrudt, hvis ukrudtet udvikler resistens for pesticider. Det er således vigtigt at have et bredt udvalg af aktivstoffer, altså virkningsmekanismer, men nogle af midlerne er meget dyre:

”I sidste ende kan det betyde, at der er ukrudt, man ikke kan bekæmpe, men det kan også betyde, at man er nødt til at sprøjte mere med de samme midler hele tiden, fordi udbuddet er mindre. Og ydermere kan der ske det, at udvalget af midler, som de danske landmænd må benytte i markerne, begrænses, fordi firmaerne ser på, hvordan afgiftssituationen vil se ud for de midler, man er i gang med at få godkendt. Samlet set forværrer det simpelthen situationen, for så har landmændene færre bekæmpelsesmuligheder”, lyder det fra direktøren, der efterlyser politisk handling på området senest i 2017.

CBS konkluderer i analysen ”Dansk landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne”, at pesticidafgifterne koster danske landmænd imellem 164 og 409 kr. pr. hektar, alt efter hvilke pesticider der bliver anvendt på markerne.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen