Jorden skal leve

Landmændene skal have mere fokus på, hvordan deres jord lever, end de har i dag, ifølge den canadiske ekspert Jill Clapperton.

clapperton2

Tænk på jorden som et samfund. Jorden skal være levende. Mikroorganismer og planter skal leve sammen.

Det var budskabet fra Jill Clapperton på temadagen, som Bæredygtigt Landbrug havde arrangeret sammen med Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning på Bramstrup ved Årslev på Fyn.

Omkring 70 var mødt op til en interessant dag, hvor det ikke bare var foredrag, men medlemmerne kom også ud og ned i marken for at se, hvordan jorden fungerer i praksis.

Jill Clapperton har en forsøgsgård i den østlige del af staten Washington, hvor hun arbejder aktivt med at få gjort jorden “levende”, så den giver bedre afgrøder.

Hvordan landmanden behandler jorden er afgørende for at få en god høst, og brugen af ploven kan ødelægge kornets mulighed for at få et godt og dybt rodnet. Pløjning pakker jorden sammen og kan skabe et lag, hvor vand og luft ikke kan trænge igennem. Det mindsker planternes mulighed for at sende deres rødder i dybden.

Bud Davis leger menneskelig muldvarp og viser rodsystemerne i jordbunden.

Jordbunden og klimaet er naturligvis anderledes i det vestlige USA, hvor delstaten Washington ligger, men mange af hendes pointer er også interessante for danske landmænd. Hun ryster på hovedet af de danske regler for efterafgrøder. Hun opfordrer til at vi i Danmark eksperimenterer mere med dem og tænke på, hvad man vil dyrke et år frem. Efterafgrøderne kan opformere svampesygdomme, der rammer afgrøderne året efter.

Selv i pauserne var spørgelysten til Jill Clapperton stor.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen