Udfordringer og optimisme på sommermødet ved Nibe

Landbrugspakken er et skridt i den rigtige retning, men slet ikke nok til at dansk landbrug får samme rammevilkår som andre landmænd i EU.

flemming-fuglede-joergensen-sommermoede-2016-nibe3

Af Jens Sillesen, Journalist, Bæredygtigt Landbrug

”Dansk landbrug har den hårdeste regulering i EU. Den er som om al dansk landbrugsjord er sårbar. Det er den ikke. Ingen andre EU-lande er reguleret ligeså hårdt – selv efter 1. august, hvor landbrugspakken træder i kraft,” sagde Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby Christensen på sommermødet hos Rokkedahl Landbrug ved Nibe.

En hård erkendelse, men også en udfordring, som Bæredygtigt Landbrug står overfor. Hans Sønderby Christensen opfordrede derfor også de omkring 300 fremmødte til at kæmpe mod restriktionerne i kvælstofudledningen.

”Lige så længe det ikke er et afsluttet kapitel, ligeså længe er I nødt til at snakke kvælstof,” lød opfordringen fra Bæredygtigt Landbrugs advokat Hans Sønderby Christensen.

Advokaten slog fast, at de er nødvendigt at BL’s medlemmer bakker op om sagen og taler om den.

”Det nytter ikke, at vi forlader diskussionen om kvælstof, før vi er færdige med den sidste retssag. I skal bruge jeres presse og bakke op om BL. Fortæl at I bliver reguleret hårdere end i andre EU-lande,” sagde han.

Men han så også optimistisk på den kamp, der ligger i fremtiden.

”I kan ikke se enden, men I kan se begyndelsen af enden,” sagde han.

Men selvom der skal kæmpes hele vejen med kvælstofdebatten, så er det også nødvendigt at være opmærksom på myndighedernes manglende opmærksomhed på fosfor.

Faglig direktør Jørgen Evald Jensen angreb planerne for vådområder.

”Nogle steder er det en katastrofe at man etablerer vådområder. Fosfor opløses i den værst tænkelige tilstand, og det er en katastrofe,” sagde han.

Det skyldes, at der mange steder vil ske en stigning i vandspejlet, og det vil give fosformobilisering, men de danske myndigheder har ikke fokus på dette.

Svenskerne er meget opmærksomme på, at det er fosfor, der er problemet, og det vil være et mål for BL at de danske myndigheder får samme fokus.

Han angreb også den usaglige kritik, der har været af landbrugspakken. Den midlertidige forøgelse af udledningen af kvælstof, svarer ifølge Jørgen Evald Jensen til, at man vejer et postkort på en brovægt og er manipulation af værste skuffe.

Det kostede Eva Kjær Hansen posten som Miljø- og fødevareminister. BL’s nye direktør, Hans Aarestrup, fortalte på mødet om den meget kaotiske start, han fik i denne turbulente situation.

Men der var også glæde over de ting som BL har opnået. Både gennem retssager og i det politiske system.

”Selv vores modstandere siger, at ingen ny organisation har formået at flytte så meget på så kort tid som BL,” sagde formand Flemming Fuglede Jørgensen i sit indlæg, der lovede at BL vil fortsætte kampen.

”Det er facts, der skal til for at lave en god og tilstrækkelig lovgivning. Vi vil fortsætte med at give alle politiske partier gode faglige input.”

Formanden fortalte, at BL på det seneste har peget på tre forhold, som har forværret økonomien i primærerhvervet ganske betydeligt. Det drejer sig om tab på grund af de nedsatte kvælstofkvoter. De normer er fortid nu. Der er PSO afgiften – som er under afvikling. Og det er gebyrer og overhead på tilsyn, som er kendt ulovlige. Bortfald af disse tre ting vil lette landbrugets økonomi, men Flemming Fuglede Jørgensen mener ikke, at det er nok.

”Bæredygtigt Landbrugs arbejde fortsætter. Det er bydende nødvendigt, at der sker ændringer i landbrugets vilkår. Og det skal være nu.”

Bæredygtigt Landbrugs andet sommermøde er i aften på Vallø Stift. Du kan tilmelde dig her.

Scroll to Top