Jo, vi landmænd elsker også naturen

BL’s formand Flemming Fuglede Jørgensen høstede bifald under debat på natur-folkemødet i Hirtshals – og blev klogere på bl.a. blåhathvepsebien…

hirtshals-debat

Selvfølgelig blev der luftet uenighed om landbrugs- og naturpolitik. Men der var også konsensus på en hel del felter, da Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen fredag ved middagstid debatterede med Enhedslistens Maria Reumert Gjerding og biologen Morten DD på LIFE-scenen ved denne weekends natur-folkemøde i Hirtshals.

Tilhænger af mangfoldighed
Emnet for debatten, der blev styret af en sædvanligvis meget morsom Anders Lund Madsen, var ”Naturen – det billige skidt?”. Flemming Fuglede gjorde opmærksom på, at vi landmænd lever både i, med og af naturen. Og at han i dén grad er tilhænger af en mangfoldighed, der gør plads til både landbrug og natur.
”Vi skal drive vores erhverv på en måde, der tager hensyn til naturen. Men vi skal jo også tjene penge, så der er lidt løn til jer politikere engang imellem”, sagde BL-formanden under stor morskab – med et skævt smil til venstrefløjens repræsentant i sofahjørnet på LIFE-scenen.

Væk med stive regler
Og Maria Reumert Gjerding rakte også hånden ud den modsatte vej. For godt nok er hun ikke enig med Flemming Fuglede, når emnet er eksempelvis vådområder, vandløbsrensning, gylles fortræffelighed eller landbrugs- og naturpakker. Men hun er på mange måder enig i, at det er for bøvlet at være landmand:
”Hvis vi skal skabe noget større begejstring og gejst hos landmændene for naturen, kræver det også, at vi gør op med nogle af alle de stive regler, I er underlagt”, lød det fra Enhedslisten-politikeren.

Ros til BL-formand fra ornitolog
Flemming Fuglede fortalte lidenskabeligt om sit eget forhold til naturen. Der også indebærer en relation til ”Jens” og ”Jensine” hjemme på Borupgaard i Løkken:
”Blot fem minutter inden denne debat mødte jeg herude foran en ornitolog, som roste mig for at passe på kirkeuglen. Sådan et par har nemlig slået sig ned hjemme hos os”, berettede BL-formanden.

Og så var der den dér blåhathvepsebi…
Ellers gik en stor del af debatten med en ganske lystig dialog mellem vært Anders Lund Madsen og biolog Morten DD om den såkaldte blåhathvepsebi – der er truet af udryddelse. Flemming Fuglede, Maria Reumert Gjerding samt de flere hundrede tilhørere i teltet blev således klogere på en art, ingen af dem nogensinde har hørt om.
Mest bemærkelsesværdigt fra debatten i LIFE-teltet var nok biologen Morten DD’s ord om dansk landbrugspolitik:
”Jeg tror ikke på, at man kommer længst med pisk og tvang i forhold til landmanden. Vi skal tale til hjertet. Og så skal vi alle sammen naturligvis have lov til at slå hjernen til, når vi gør os ude i virkeligheden…”

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.