Ingen kan være i tvivl om landbrugets udfordringer

Erhvervs- og vækstministeren roste Bæredygtigt Landbrug, da Agerskovgruppen inviterede til debat mandag aften

1-agerskov

En minister, som redegjorde for 2,5 milliarder kr. lempelser til landbrugserhvervet.

En eks-minister, som talte for at skabe den positive fortælling om dansk landbrug.

En cheføkonom, som foreslog at fjerne byrder for såvel planteavl som svine- og kvægbrug.

Samt en kvindelig landmands beretning om, hvordan hun hvert eneste år betaler 557.000 kr. i skatter og afgifter – inden hun har tjent så meget som én eneste krone…

Det var hovedingredienserne, da Agerskovgruppen og flere sønderjyske landboforeninger mandag aften på Agerskov Kro inviterede til debat om de skatter og afgifter, der kvæler dansk landbrug. Et tilbud, som godt og vel 300 landmænd fra nær og fjern tog imod – og det med stor spørgelyst.

Vigtigt med BL’s stemme i debatten

Bæredygtigt Landbrugs aktive – bl.a. formand Flemming Fuglede, næstformand Peter Rosendal, bestyrelsesmedlemmerne Peter Bohsen og Jørgen Jørgensen samt planteavlskonsulent Bente Andersen – spillede en væsentlig rolle under debatten. Hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) også gjorde sit til at reklamere for BL’s vigtige virke:

”Flemming, til dig vil jeg sige: Tak for den indsats, I gør! Det er vigtigt med flere stemmer i debatten rundt om i landet”, sagde ministeren henvendt til formand Flemming Fuglede – som inden da havde rost ministeren for at tage landbrugets udfordringer alvorligt.

Ole Sohn forbavset over niveauet

Og udfordringerne er til at få øje på.

På Berith Nissens bedrift øst for Haderslev betaler man altså hvert år mere end en halv mio. kr. i årlige skatter og afgifter, allerede inden regnskabet er gjort op. Og på mødet mandag aften kom det – igen – frem, at et gennemsnitslandbrug beskattes med i omegnen af en mio. kr. årligt.

Det fik efter gennemgangen tidligere vækstminister Ole Sohn (S) til at udbryde, at han var forbavset over niveauet af skatter og afgifter i dansk landbrug – hvilket fik Flemming Fuglede på banen:

”Det kommer bag på mig, at du ikke var klar over de mange afgifter. I Bæredygtigt Landbrug har vi i årevis råbt op om dén bruttobeskatning. Vi bør beskattes, efter at pengene er tjent, ikke inden. Dansk landbrug er ikke et problem, men en del af løsningen”, lød det under stort bifald fra BL-formanden.

”Glæd jer over dansk landbrug!”

Sidstnævnte var Ole Sohn helt enig i. Og den tidligere minister slog faktisk til lyd for at få danskerne til at glæde sig over de resultater, dansk landbrug har nået.

Kvælstof-overskuddet er således reduceret med 45 %, og udledningen af drivhusgasser er mindsket med 34 % i en periode, hvor produktionen samtidig er øget med 21 %.

”Der produceres i dag mere med færre ressourcer og mindre miljøbelastning”, som Ole Sohn formulerede det.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen