Fremhæv det positive budskab

I dele af pressen er der i øjeblikket voldsomme udfald mod Bæredygtigt Landbrug, der af fremmelige landbrugs formænd og -kvinder, gøres til genstand for skurkerollen i vedtagelsen af landbrugspakken.

peter-bohsen-jensen-1000-px

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug

På en måde er det rart, at høre markante udtalelser fra disse formænd. Jeg troede faktisk ikke de havde en mening. I mere end to årtier har der været masser af muligheder for, at råbe vagt i gevær, for det der foregik. Men i stedet for at tilegne sig den faglige viden, så en kvalificeret argumentation kunne være modspil i debatten, blev der strakt våben og meldt pas. Man opgav på forhånd.

Et af de tydeligste eksempler her var, da en formand udtalte, at de der troede at landbruget kunne få mere gødning, havde jord i hovedet. Det var godt nok et klart signal, men også et udsagn der understregede et håbløst ambitionsniveau, og en mangelfuld kompetence til at varetage et erhvervs interesser.

Man gjorde det legitimt, at skiftende regeringer og ministre, indførte regler, love og begrænsninger der langsomt, men sikkert drænede momentet ud landbruget.

Da Bæredygtigt Landbrug satte hælene i, og sagde at nok var nok, blev de beskyldt for at være ekstremister, ja sågar udtrykket ”terrorcelle” blev anvendt. Disse beskyldninger kom til, til trods for, at det eneste man havde sagt var: sandheden.

Sandheden var ilde hørt. Myten om, at landbruget var hovedårsagen til de fleste dårligdomme i miljøet til vands, til lands og i luften blev sendt til tælling. Med baggrund i anvendelse af andre forskningsresultater (læs forskere) end de hidtil anvendte, samt at man skal anvende målinger frem for vurderinger og beregninger, har gjort en forskel. Og måske mere vigtigt, -snusfornuft vandt over hysteriet.

Denne kovending i landbrugets regulering mødes ikke overraskende med kritik, fra den del af samfundet der hidtil har taget patent på ”den korrekte” miljøpolitik. Den samme ”frelste” fløj har heller ikke været sen til, at anvende en direkte retorik, med det formål skade landbrugets image.

Derfor er det vigtig, at få informeret ud, hvad landbrugspakken indeholder. Reelt er det en del af løsningen, til at udvikle landbruget, men også en vigtig brik i spillet om at fastholde størst mulig beskæftigelse i følgeerhvervene.

Brug derfor energien på dette positive budskab.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen