EU-dom: En god dag for landbruget

Bæredygtigt Landbrugs direktør glæder sig over afgørelse ved EU-domstolen, der betyder, at danske slagterier skal have millioner tilbage

hans-aarestrup-hjemmeside-top

En god dag for dansk landbrug.

Så kontant er meldingen fra Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug, efter at Kødbranchens Fællesråd og Danske Slagtermestre netop har vundet en vigtig sag ved EU-domstolen.

Slagterierne har i årevis betalt for uddannelsen af tilsynsteknikere, hvilket flere kreaturslagterier klagede over tilbage i 2009. Nu fastslår EU-domstolen, at staten ikke kan opkræve gebyrer for den pågældende uddannelse.

”Det er grotesk, at staten i mange år har væltet omkostninger for uddannelse af tilsynsteknikere over på slagterierne – hvilket man altså nu har fået domstolens ord for, at man ikke må”, siger Hans Aarestrup.

”Mange sager ved EU-domstolen handler om, at staten yder ulovlig støtte til egne borgere, men i denne og andre sager vedrørende landbruget bliver den danske stat slæbt i retten for at straffe egne borgere og virksomheder. Det er bare ikke i orden, når staten stiller sig i vejen for vores konkurrenceevne”, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs direktør.

Beløbet, som staten skal betale tilbage til slagterierne, er endnu uklart, men der bliver ifølge Kødbranchens Fællesråd tale om et tocifret millionbeløb, som slagterierne i 10 år har betalt for uddannelse af kødkontrols-teknikere. De udfører det job, som dyrlægerne tidligere stod for. EU-domstolen har med afgørelsen fastslået, at kontrol og uddannelse er to forskellige ting.

Hans Sønderby Christensen er advokat for Bæredygtigt Landbrug og var advokat for Danske Slagtermestre fra sagens begyndelse. Han understreger, at afgørelsen – også mere bredt set – kan få positiv betydning for landbrugserhvervet:

”Dommen har konsekvenser for langt flere udgifter end bare denne sag”, siger Hans Sønderby Christensen.

Han forklarer, at det ikke blot er uddannelsen men også en lang række andre omkostninger, staten uberettiget opkræver hos såvel slagterier som landbrugssektor, som nu bør genovervejes:

”Det her betyder et paradigmeskifte i forhold til, hvad man må opkræve gebyrer for i Danmark. Og er der noget, agrarsektoren her til lands lider under, er det afgifter”, siger advokaten.

 

Christian I. Nielsen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.