Gødningsloven er vedtaget – Lysere tider forude

Efter nogle hektiske uger op til 3. behandlingen i Folketinget blev gødningsloven i dag vedtaget med et snævert flertal, hvor 52 folketingsmedlemmer stemte for loven og 49 stemte imod. Med vedtagelsen kan danske landmænd gøde mere optimalt til glæde for dansk økonomi.

samson-gyllevogn

Kort før jul sidste år fremlagde miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen den landbrugspakke, som hun sammen med sit ministerium havde arbejdet intensivt på siden valget i juni 2015. Bag pakken stod foruden regeringen alle partier i blå blok, og der var udbredt tilfredshed med pakkens indhold blandt alle de involverede.

Men hvad der før jul lignede en formsag at få vedtaget, skulle vise sig at udvikle sig til en voldsom storm for ministeren på baggrund af kritik af miljøberegningerne bag gødningsloven, som er et afgørende element i landbrugspakken. Pludselig stillede Konservative sig på bagben og krævede flere miljøtiltag og ministeren blev kaldt i samråd og høringer kort før gødningsloven skulle 3. behandles.

Gødningsloven er altafgørende
I dagene op til den netop overståede 3. behandling var der stigende usikkerhed om, hvorvidt gødningsloven ville blive vedtaget, eller om den ville falde på jorden, da Konservative krævede ministerens afgang på grund af manglende tillid. Statsminister Lars Løkke Rasmussen stod dog bag ved sin minister, og til stor glæde i landbruget blev loven i dag vedtaget i Folketinget.

Formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, var en lettet mand, da baeredygtigtlandbrug.dk kort efter vedtagelsen snakkede med ham, fordi betydningen af loven er kolossal for dansk landbrug

”Det, at gødningsloven er blevet vedtaget er af altafgørende betydning for at der kan være landbrug i Danmark fremadrettet. Så enkelt er det”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Miljø skal måles og ikke beregnes
Han har med stor nervøsitet fulgt med i de seneste dages udvikling, og ifølge formanden er man med vedtagelsen af gødningsloven kommet et stort skridt i retning af, at dansk landbrug igen kan komme til at tjene penge og fremover kan blive reguleret på baggrund af fakta frem for følelser.

”For mig er det helt åbenlyst, at den polemik, der har været omkring beregninger de sidste uger, er beviset for, at man ikke kan beregne miljø. Det skal måles, og derfor glæder vi os i Bæredygtigt Landbrug over, at vi med vedtagelsen af landbrugspakken skal til at måle de faktiske forhold i stedet for, at man sidder og beregner modeller ved computeren”, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Landbruget står ved sin miljøpåvirkning
Mange kritikere har beskyldt Eva Kjer Hansen for at sminke på beregningerne bag landbrugspakken, så påvirkningen på miljøet kom til at se mindre ud. Mange forskere fra forskellige universiteter har sagt, at ministeriets regnemetoder ikke er holdbare, men for Flemming Fuglede Jørgensen er udgangspunktet helt forkert, da man tager afsæt i beregninger i stedet for fakta.

”Mit budskab til kritikerne er, hvorfor er man så bange for at danske landmænd skal måles? Hvorfor vil de absolut beregne dem? Nu får vi fakta frem på bordet, som er det vi har bedt om i fem år, og det er vi lykkelige for”, siger formanden for Bæredygtigt Landbrug og slutter:

”Vi vil meget gerne måles, og vi tager de konsekvenser, der måtte komme af de målinger man tager. ”

Af Anders Wiese Hooge, awh@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen