Hvorfor er DN ligeglade med spildevand?

Hvert år udledes enorme mængder urenset spildevand fra renseanlæg til danske vandløb, søer og farvande til stor skade for miljøet. Det offentlige gør ikke noget ved problemet, og hos Danmarks Naturfredningsforening vil man ikke være med til at råbe politikerne op.

spildevand-fra-overløbsrør

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug

Bæredygtigt Landbrug har i 2015 brugt rigtig meget energi på spildevand, der urenset får lov at løbe direkte ud i vandløb, søer og farvande hver gang der kommer store mængder regn. Det har vi, fordi det er et kæmpe problem, at det offentlige hvert år udleder spildevand, der indeholder en lang række farlige stoffer. Helt uden at det har nogen som helst konsekvenser for kommunerne, der udleder spildevandet.

Det har til gengæld store konsekvenser for det danske vandmiljø, at der er 18.828 steder i Danmark, hvor giftigt vand kan fosse ud, hver gang der er et stort regnskyl. Rundt omkring i landet har mange dokumenteret disse overløb, og vi har blandt andet skrevet om landmanden Jens Lauritz Jørgensen, der mistede tre af sine køer som følge af oversvømmelse med urenset spildevand på sine marker.

I Bæredygtigt Landbrug synes vi, at det er problematisk, at det offentlige frit kan udlede voldsomme mængder spildevand, og at kommunerne giver sig selv tilladelse til, hvor meget der må udledes. Derfor inviterede vi Danmarks Naturfredningsforening til et møde, hvor oplægget var, at vi skulle se om vi kunne samarbejde om en indsats rettet mod spildevand og få sat mere fokus på dette alvorlige problem.

Læs også: Kloakvandet fosser urenset ud 18.828 steder i Danmark

Danmarks Naturfredningsforening fremhæver sig selv som værende naturens stemme, og vi synes, at det var oplagt at have dem med i en fælles indsats for at få nedbragt mængden af spildevand, der bliver ledt urenset ud i det danske vandmiljø. Derfor blev vi også overraskede over, at DN takkede nej til vores invitation med henvisning til, at de var opmærksomme på området men ikke synes at problemet giver anledning til ændret fokus fra deres side.

Meldingen om at DN er opmærksomme på spildevand lyder umiddelbart lovende, men vi besluttede os dog alligevel for at tjekke, hvor deres opmærksomhed var rettet hen i forhold til problemstillingen. Og stor var vores overraskelse, da vi stort set ikke kunne finde noget der handlede om spildevand på foreningens hjemmeside. Faktisk var det mest markante om spildevand en ros til den forrige regering for ”… tilsyneladende at nå i mål i 2021, når det gælder spildevand”, som de skriver i en artikel fra december 2014 om de kommende vandområdeplaner.

Foreningens mangel på stillingtagen til en så alvorlig trussel mod det danske vandmiljø kan kun undre, da omfanget over de sidste år er blevet større i takt med stigende mængder regn. Og det kan ydermere undre kraftigt, at DN vælger at rose den tidligere regering for at nå i mål med indsatsen over for spildevand i 2021, når den indsats som der lægges op til kun koncentrerer sig om ca. 350 af de i alt 18.828 steder i Danmark, hvor spildevandet kan løbe urenset ud.

DN’s manglende vilje til at samarbejde om et fælles problem stiller et par spørgsmål, som vi inderligt håber at få svar på.

Mener DN virkelig, at spildevand fra det offentlige kloaknet ikke er et problem i Danmark?

Er DN i virkeligheden så ensidigt fokuserede på at få afviklet dansk landbrug, at de på ingen måde vil arbejde sammen med landbruget om en problemstilling, som det må være i alles interesse at få løst?

I mens vi venter på svar fra Danmarks Naturfredningsforening vil Bæredygtigt Landbrug fortsætte med at råbe politikerne op, så de mange overløb med urenset spildevand kan blive stoppet. Og skulle DN få lyst til at være med i kampen, så er der altid kaffe på kanden.

Oversigt over steder, hvor urenset spildevand kan løbe ud i vandmiljøet

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.