Der skal kigges på overimplementeringen

Folketingsvalget står for døren og snart skal danskerne stemme om, hvem der skal lede Danmark. www.baeredygtigtlandbrug.dk har snakket med fødevare- og landbrugsordførerne fra alle partier og stillet dem fem spørgsmål om, hvad de vil arbejde for efter valget.

konservative

Første ordfører er Daniel Rugholm fra Det Konservative Folkeparti.

Hvad er jeres holdning til randzonerne?

Vi har i vores 16 punkts plan sagt, at det generelle randzonekrav skal afskaffes, og så vil vi ind og kigge på en mere målrettet regulering. Altså en anden tilgang end den der er nu. Og de ekstra hektar, der var i vækstplanen for fødevarer, skal også afskaffes.

Hvad vil i helt konkret gøre for at hjælpe landbruget ud af krisen?

Udgangspunktet er jo vores 16 punkts plan, hvor vi for det første vil gå ind og sørge for at landmændene kan få lov til at gøde noget mere, så vi får noget mere protein i vores korn og får gang i produktionen.

Vi vil have en anden tilgang til den måde man måler på både når det kommer til gødskning og til kvælstofudledning. Vi vil ikke arbejde efter de modeller, som man gør i dag. Vi vil ud og lave konkrete målinger og få en mere realistisk tilgang til det.

Og så skal vi have en hurtigere sagsbehandling specielt på miljøgodkendelserne. Som det er nu, kan man jo sidde og vente i månedsvis, hvis man f.eks. skal overtage en gård og skal have et andet antal dyr på gården, så behandlingstiderne skal vi simpelthen have ned.

Der skal også kigges på etableringslån til unge landmænd, så vi får vi får flere i gang, og så er det en konservativ mærkesag, at vi gerne vil have afskaffet arveafgiften, så vi kan få mange flere unge til at overtage fædrenes gård.

Daniel Rugholm

Hvordan vil I øge landbrugets konkurrenceevne over for andre EU lande?

Vi vil ind og kigge på overimplementeringen og gøre sådan så vi er på niveau med vores nabolande. Det betyder ikke, at vi ikke må være ambitiøse, men det kan ikke nytte noget, at vi har alt for dårlige rammevilkår i forhold til nabolandene. På dyrevelfærdsområdet hjælper det ikke noget, at vi skal være meget bedre end de andre, hvis det så betyder, at vores svin bliver produceret og slagtet Tyskland og Polen, hvor de har dårligere vilkår. Det gør ikke noget godt for grisene i den sidste ende, og derfor er det bedre, at vi har rammevilkår der matcher vores naboer.

Hvad er jeres vigtigste mærkesag i forhold til landbruget?

Vi vil kigge på overimplementeringen af EU-lovgivning generelt. Det gælder især i forhold til amoniak, men det gælder selvfølgelig også alle de andre steder, hvor vi overimplementerer. Det kan ikke nytte noget at vi går rundt nede i Bruxelles og pudser glorien, hvis det sker på bekostning af, at vi har dårligere rammevilkår end alle vores nabolande, som vi konkurrerer mod.

Hvordan ser du fremtiden for dansk landbrug?

Hvis det bliver en rød regering der bliver genvalgt, så ser det rigtig sort ud. Jeg synes, at fødevareministeren, eller madens minister som han kalder sig, og miljøministeren har sat en linje i de seneste år, som i den grad har skadet landbruget og skubbet langt flere ud i krise end det har været nødvendigt.

Hvis vi til gengæld får en blå regering, så har vi jo forpligtet os på 16 punkter, som vi ved vil skabe tusindvis af arbejdspladser i landbruget og følgeerhvervene og som vil skabe nogle bedre rammevilkår. Det betyder ikke, at der ikke stadig vil være nogen, der har nogle udfordringer, som vi skal have arbejdet med, men hvis vi kan komme ind for alvor og få kigget på vilkårene, så ved jeg, at landbruget producerer produkter af høj kvalitet, jeg ved, at de passer på deres dyr, og jeg ved, at de passer på deres natur.
Jeg tror, at vi med en ny regering kan indløse det store potentiale der er for nye arbejdspladser og øget eksport.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.