Århundredets vigtigste retssag

I snart 30 år, har danske landbrugsfamilier været underkastet miljøsærregler. Regler som ingen af vore nabolande og kolleger i EU har. Regler hvor effekten i vandmiljøet er udokumenteret. Regler der som en skrue uden ende, er blevet strammet om halsen på familierne.

hvede-mejetærsker-sløret

Af bestyrelsen i Bæredygtigt Landbrug ved Formand Flemming Fuglede Jørgensen

Konsekvensen er ikke udeblevet. Rigtig mange landbrugsfamilier er gået fra hus, hjem og levevej og mange Personlige tragedier er fulgt i kølvandet fordi stoltheden ikke kunne bære nederlaget, følelse af afmagt og flugt fra en virkelighed, som kun vendte en vej, uanset at der blev knoklet i døgndrift. Nederlag, der skyldtes regler, besluttet af politikere, efter anbefaling fra forskere, der uden økonomisk ansvar og uden de krævede konsekvensberegninger, har fortsat med at kræve skruen strammet.

Miljøsærreglerne har kostet danske landbrugsfamilier og samfundet hundredvis af milliarder kroner. Penge, der havde bragt landbruget i en anden økonomisk situation, end hvor man er i dag. Penge der havde fjernet behov for tiggergang til politikerne, ydmyge ønsker om hjælp og tilskud. Et uværdigt liv for stolte landbrugsfamilier, der altid har sat selvstændighed og uafhængighed allerhøjest.

Som bybo kan man tænke: ’Hvis det er så galt, hvorfor har landbrugsfamilierne ikke sagt fra før nu?’ Familierne har været holdt hen i uvidenhed af en landbrugslobby, der tænkte mere på egen overlevelse og politisk indflydelse, end på at varetage det hverv, de var valgt til. Når landbruget har været udsat for miljøkrav, har landbrugslederne bøjet nakken og efterkommet krav, uden at stille spørgsmål ved fagligheden. Devisen har været: accepterer vi ikke dette, så får vi blot noget meget værre. Men freden kom aldrig. En stærk part, vil altid kræve indrømmelser.  For en svag part, vil fortsætte med at give indrømmelser. Josef Stalin udtalte det på sin egen barske måde: ’Man stikker kniven ind, så længe man ikke mærker modstand. Møder man noget hårdt, trækker man kniven tilbage’.

Først her efter næsten tredive år, møder kniven noget hårdt. Nu er nok nok. Nu flytter danske landbrugsfamilier sig ikke længere.  Nu står vi fast. Valget mellem stoltheden og fortsat ydmygelse. Valget mellem frihed og trældom.

Forskere med en politisk dagsorden og uoplyste politikere, skal ikke længere bestemme over landbrugsfamilierne. Med EU-retten i hånden, vil danske landbrugsfamilier kæmpe for samme vilkår, som deres kolleger i EU. Det er samme vand, klima og miljø der omgiver os. Det er samme slags landbrugsdrift vi har. Vi har krav på, at det er de samme EU-direktiver og forordninger, vi skal styres af. Fagligheden skal i højsædet

På tirsdag d. 19. maj, starter den vigtigste retssag i landbrugsfamiliernes historie. Retten til at producere som vore kolleger i EU. Retten til at oppebære en acceptabel levestandard. Retten til at få en værdig tilværelse, med en retfærdig aflønning. Retten til at få mulighed for at servicere gæld og forpligtelser. Retten til at skabe vækst og indtjening til lokalsamfundet. Retten til selvstændighed og frihed under ansvar.

Bæredygtigt Landbrug har, som repræsentant for danske landbrugsfamilier, stævnet Fødevareministeriet og NaturErhvervstyrelsen for de danske miljøsærregler. Sagen er historisk. For første gang testes de danske særregler i retten. For første gang gør danske landbrugsfamilier oprør mod undertrykkelse og ydmygelse. Vi vil være stolte danske landmænd, en bærende del af det danske samfund

Sagen forløber i Vestre Landsret 19.-22. maj. Kom og gør dagene til det de er: Århundredets vigtigste retssag!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.