Bjarne Nigaard: Det er egentlig meget banalt

Første dag i den længe ventede gødningsretssag bød på fremlæggelse af sagen og afhøring af Carl Åge Pedersen fra SEGES. Retssalen var fyldt til sidste plads, og der måtte hentes ekstra stole ind, så der var plads til alle de interesserede landmænd, der ville følge med i sagen.

skilt-og-traktorer-retten-i-viborg

Stemningen i Retssal A i Vestre Landsret i Viborg var på gødningssagens første dag ikke til at tage fejl af. Selvom der var plads til smil, var der ingen tvivl om, at alle de fremmødte landmænd var meget bevidste om alvoren i sagen. Bevidste om de konsekvenser sagens udfald kan få for deres levebrød og hjerteblod.

Ansigterne var dagen igennem alvorlige, og man kunne tydeligt aflæse utilfredsheden, når sagsøgte fremlagde fakta, der ikke harmonerede med den virkelighed, som landmændene oplever hjemme på deres gårde.

En sækkevogn læsset med kasser fyldt med dokumenter var det synlige bevis på gødningssagens kompleksitet. Tusindvis af sider med notater, tabeller og forklaringer af gødningsnormer. Endeløse rækker af bilag. Timesvis af fremlæggelser.

Dommeren bad om enkle spørgsmål
Undervejs så dommeren flere gange lettere opgivende ud, når meget komplekse dokumenter blev fremlagt af de to advokater, og han opfordrede også til at stille enkle spørgsmål til dagens første og eneste vidne, Carl Åge Pedersen fra SEGES, så svarene forhåbentlig også ville blive enkle.
Carl Åge Pedersen fik konkretiseret og gjort gødningsnormerne mere forståelige, og dommerne udnyttede den tilstedeværende ekspertise til at få uddybet og forklaret.

Sagen er meget banal
Efter retsmødet var Bæredygtigt Landbrugs direktør Bjarne Nigaard tilfreds ovenpå på en dag, som for den uindviede virkede voldsomt kompliceret, men som ifølge direktøren faktisk ikke er det.

“Det er væsentligt at huske på, at det her egentligt er meget banalt. Skal man give gødning til planter efter det de biologisk og fagligt har behov for, eller skal man give gødning til planter ud fra en matematisk beregningsmodel”, siger Bjarne Nigaard og forsætter

“Og det store spørgsmål var så idag, at mens vi finder ud af hvilken af de to ting, der er mest fornuftigt og rimeligt både miljømæssigt og fagligt, skal vi så blive ved med at bruge den gamle modelberegning, eller kan vi godt gå lidt tættere på det, der er det reelle biologiske behov og bruge det, der hedder det økonomisk optimale.”

Tilfredshed med dommernes spørgelyst
Især under vidneafhøringen var der stor spørgelyst fra dommerne, og det er noget som Bjarne Nigaard var meget tilfreds med.

“Jeg synes der, alvoren til trods, er en jovial stemning i salen, og det er tydeligvis nogle dommere, som både har plads til, at der er lidt humor og lidt spræl, men også spørger ind til vigtige ting og prøver at forstå, hvordan det her nu skal tolkes. Det er selvfølgelig betryggende, at de gør alt hvad de kan for at forstå det rigtigt. Det glæder mig.”

Dagen igennem var der godt fyldt op i retssalen, og man måtte undervejs hente flere stole, så der var plads til alle de interesserede landmænd, der ville ind og følge sagen på nærmeste hold.

Retssagen fortsætter frem til fredag d. 22. maj med flere vidneafhøringer og de to advokaters procedurer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.