Formand: Sass Larsens forslag er noget værre vrøvl

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen vil nu tvinge bankerne til at presse konkurstruede landmænd ud af erhvervet. Men den idé har ingen gang på jord, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand, der i stedet opfordrer erhvervs- og vækstministeren til at få kigget på rammevilkårene i en fart.

flemming-fuglede-joergensen-top

Nu skal der ryddes op i gældsramte landbrug. Det mener erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, som i et nyt vækstudspil lægger pres på Finansrådet for at lave en aftale om, at bankerne skal presse op mod 1700 af landets mest kriseramte landmænd til at gå konkurs. 

Det forslag er helt ude i hampen, mener Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen.

”Erhvervs- og vækstministeren tager fat i den forkerte ende af katten. Vi er nødt til først at få lavet nogle erhvervsbetingelser, der er til at leve med for landmændene – for gør vi det, så kan man efterfølgende gå ind og se på, hvilke landbrug der kan overleve, og hvilke der ikke kan. Og når vi får nogle bedre rammevilkår, så vil der også helt naturligt ske det, at landmændene igen begynder at tjene penge og dermed kan servicere deres gæld,” siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Generationsskifte er ikke løsningen

Ifølge erhvervs- og vækstministeren er hensigten med vækstudspillet blandt andet at sørge for, at der kommer et mere flydende generationsskifte i dansk landbrug, hvor nye, friske landmænd kan overtage landbrugene. Men den præmis køber Flemming Fuglede Jørgensen ikke.

”Hele oplægget fra erhvervs- og vækstministeren er forkert. For der er jo en årsag til, at de her mennesker er ved at gå konkurs – og der er en årsag til, at over halvdelen af de danske landmænd er insolvente: De tjener ingen penge. Og så hjælper det jo ikke noget, at erhvervs- og vækstministeren mener, at vi bare bør lade dem gå konkurs, så vi i stedet kan få nogle unge landmænd til, for hvordan skal de unge landmænd skabe vækst, når forgængerne ikke har kunnet det med de nuværende rammevilkår? Det er en utopisk tanke, at bankerne vil finansiere unge landmænd med at køre en tabsgivende forretning videre,” siger Flemming Fuglede Jørgensen og fortsætter:

Grise (IKKE top)

”Regeringen har utrolig travlt med at gennemføre nye vandplaner, som vil koste landbruget kæmpe summer og tvinge landmænd i nogle områder af landet til at braklægge deres jord. Hvis de nye vandplanslove gennemføres, vil en tredjedel af Limfjordsoplandet skulle braklægges og halvdelen af oplandet til Mariagerfjord. Konsekvenserne er uoverskuelige, og jordpriserne vil komme i frit fald.”

Ingen positive miner fra bankerne

Torsdag skriver Berlingske Business, at erhvervs- og vækstministerens udspil ikke er blevet positivt modtaget i den danske banksektor. Bankerne opfatter Henrik Sass Larsens indgriben som meget kontroversiel, fordi bankerne skal indberette såkaldte måltal for, hvor mange landmænd de skal have ud af erhvervet. Derudover er bankerne bange for at blive mødt af sure landmænd, der er utilfredse med, at bankerne eftergiver gæld hos usunde landbrug.

Bliver aftalen mellem Erhvervs- og Vækstministeriet og Finansrådet til virkelighed, kan den blive en del af en samlet økonomisk vækstpakke, som Socialdemokraterne vil gå til valg på.

Bæredygtigt Landbrugs formand undrer sig over, at ministeren ikke lytter til landbrugsorganisationerne i stedet for at komme med et udspil, som ikke hjælper dansk landbrug med at gøre noget ved det egentlige problem: dårlige rammevilkår.

”Vi har i fem år sagt, at hvis der ikke snart skete noget med rammevilkårene i dansk landbrug, så ville der komme en tsunami af konkurser. Men de har ikke villet lytte til os. Det var os, der havde jord i hovedet, og fremtiden var ikke så sort, som den havde været. Desværre havde vi ret, for fremtiden er sort for landmændene herhjemme, hvis vi ikke gør noget ved erhvervsbetingelserne nu,” siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.