GEUS har nu offentliggjort detaljeret retentionskort

Nu kan du zoome ind og tjekke retentionen i det område, du bor i, for GEUS har netop offentliggjort en detaljeret udgave af det nye retentionskort. Detaljerne ændrer dog ikke ved, at kortet er ubrugeligt, mener fagpolitisk rådgiver hos Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen.

retentionskort-6-marts-top

Nu er der blevet offentliggjort en udgave af det nye retentionskort, hvor det er muligt at se, hvordan GEUS har beregnet retentionen i lige netop det område, du bor i. 

Detaljerne på kortet gør dog ikke den fagpolitiske rådgiver hos Bæredygtigt Landbrug venligere stemt over for det nye retentionskort. Ifølge ham har det blot blevet endnu tydeligere, at kortet bygger på modelberegninger og ikke målinger.

”Når en landmand i mit område i Nordjylland kan gå fra at have en retention på 80 procent med det gamle retentionskort til helt nede på 20 procent med det nye, så er der altså noget galt,” siger Jørgen Evald Jensen.

Læs artiklen Nordjysk landmand modsætter sig retentionskortet.

Retention er kort fortalt defineret ved den fordampning, der sker, fra kvælstoffet løber ned i drænrøret, til det rammer fjorde og åbne farvande. En retention på 60 % betyder, at 60 % af kvælstoffet fordamper, inden det når fjordene eller de åbne farvande.

Det nye retentionskort er udarbejdet på baggrund af en ny national kvælstofmodel. I retentionskortet er landet inddelt i 3.000 hydrologiske oplande, som hver er angivet med en kvælstofretention. De hydrologiske oplande har en gennemsnitlig størrelse på 1.500 hektar. 

Retentionskort detaljerPå billedet her ses et eksempel fra det detaljerede retentionskort. Ved den røde ring syd for Hobro er kvælstofretentionen beregnet til 59. Klik her for at se det detaljerede retentionskort og for at finde kvælstofretentionen i dit område. I højre side af skærmbilledet skal du angive, hvilket kort du ønsker at se. Sæt hak i boksen ud for kvælstofretentionskortet.

Stor usikkerhed

Retentionskortet blev præsenteret i begyndelsen af marts og fik derefter en hård medfart i både medier og af landmændene. GEUS har udfærdiget kortet på baggrund af en beregningsmodel, som er behæftet med en gennemsnitlig usikkerhed på 21 procentpoint. Den usikkerhed gør kortet ubrugeligt, mener Jørgen Evald Jensen.

“Jeg begriber ikke, at man vil bruge så mange penge på en model, der alligevel viser sig at være så usikker. Hvorfor benytter man sig ikke af målinger, der meget mere præcist kan vise, hvad retentionen er? Det forstår jeg simpelthen ikke,” siger han.

Læs artiklen Stor usikkerhed i retentionskortet.

Det er stadig uvist, hvad Miljøministeriet vil bruge det nye retentionskort til, og hvad de præcise konsekvenser bliver på baggrund af det.

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.