Grundloven gælder også på landet

Ejendomsretten er ukrænkelig - ikke blot på villavejen, men også på landet. Det mener Bæredygtigt Landbrugs direktør, Bjarne Nigaard.

grundloven

På onsdag den 15. april begynder retssagen om randzonernes lovlighed ved retten i Holstebro. En retssag, som ikke blot rejser et spørgsmål om ni meter bræmmer omkring vandløb og søer, men som i høj grad også handler om, at landmænd skal behandles på lige fod med alle andre.

 

Danske landmænd er glade for deres jord – fuldstændig ligesom mange villaejere er glade for deres haver. Og det er forståeligt nok, mener direktør Bjarne Nigaard, for det er rigtig rart med et sted, hvor man i fred og ro kan nyde solens stråler, hvor børnene kan lege, og hvor der er mulighed for at slænge sig i en havestol, knappe en øl op og vente på, at grillen er varm. Et sted, hvor det ene og alene er dig selv, der bestemmer. 

Efter randzonelovens indførelse har danske landmænd været tvunget til at afgive deres jord i en zone på ni meter fra vandløb eller søer. Dermed er det ikke længere landmanden selv, der beslutter, hvad jorden skal bruges til. Det gør staten derimod.

I dag tog direktør Bjarne Nigaard en tur ud i et tilfældigt villakvarter for at lave et lille tankeeksperiment.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

“Tænk nu, hvis man en dag lavede en lov, der betød, at hegnet ind til villahaven skulle fjernes, fordi man som villaejer ikke længere måtte råde over de første ni meter af græsplænen. Tværtimod skulle der nu gøres plads til, at alle andre på vejen kom med deres transportable kuglegrill, vandrestave og vovser og kunne få lov til at bruge arealet. Man måtte hellere ikke længere bruge plæneklipperen eller havegødning på det stykke jord, og alt dette ville ske helt uden erstatning. Det tror jeg ikke, der var så mange villaejere, som ville være tilfredse med,” siger han.

Det er dog den virkelighed, landmændene står i. Og det er den virkelighed, der skal ændres, mener Bjarne Nigaard.

“Vi i Bæredygtigt Landbrug er imod randzoneloven. Derfor går vi i retten og får prøvet sagen, og vi håber på, at Grundloven også gælder på landet.”

Hør mere om tankeeksperimentet og den forestående retssag i videoen.  

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.