Fødevareminister: Økologi skal løse samfundsudfordringer

Onsdag blev de foreløbige konklusioner i vidensyntesen ’Økologiens betydning for samfundsgoder’ præsenteret på Christiansborg. Budskabet fra fødevareministeren var, at økologien kan være med til at løse mange af de samfundsudfordringer, vi står overfor. Men de konkrete bud på, hvad økologien kan give os, udeblev, mener direktør i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard.

foedevareminister

Uden for fællessalen på Christiansborg står en stor gruppe af mennesker og sludrer over en sandwich. Umiddelbart er der ikke noget, der forbinder dem med hinanden – måske lige på nær det lille røde mærkat, de hver især har fået klistret på jakken ved indgangen. Mærkatet afslører, at de alle skal deltage i det arrangement, som om få øjeblikke bliver åbnet af fødevareminister Dan Jørgensen.

Et arrangement med udgangspunkt i de foreløbige konklusioner af vidensyntesen ’Økologiens betydning for samfundsgoder’. Vidensyntesen er udarbejdet af forskningscenteret ICROFS, som koordinerer forskning i økologisk landbrug og fødevaresystemer ved en flere universiteter og forskningsinstitutioner både herhjemme og i udlandet. Meningen med vidensyntesen er ifølge ICROFS at skabe et samlet overblik over den danske økologiske sektors bidrag, som kan give politikere og andre interessenter et bedre beslutningsgrundlag.

Klokken begynder at nærme sig halv tolv, og den store gruppe af mennesker er efterhånden begyndt at indfinde sig på stolene i fællessalen. En sal, der på alle måder imponerer med sin udstråling. Sildebensparketten på gulvet, de overdådige lysekroner i loftet og imponerende malerier på endevæggene efterlader ingen tvivl om, at vi er på Christiansborg. På første stolerække sidder fødevareminister Dan Jørgensen klar til at overtage talerstolen. Han rejser sig fra sin plads og går op til pulten, hvor han de næste ti minutter skal tale foran de 125 fremmødte.

Økologi er nutidens månelanding

Dan Jørgensen 22. april talerstol

”Den 25. maj 1961 holdt John F. Kennedy en tale i kongressen i Washington, der skulle vise sig at blive meget berømt. En tale, hvor han sagde, at inden 60’erne var omme, skulle USA være det første land i verden, der havde haft et menneske på månen. Og som I forhåbentlig ved, så lykkedes projektet,” siger Dan Jørgensen som indledning til sin tale.

”Den teknologiske udvikling som følge af det her projekt var helt unik. Det resulterede i opfindelser, som ikke kun var nødvendige for at flyve mennesker sikkert til månen og tilbage igen. Opfindelser, som den dag i dag er med til at løse mange af dagligdagens udfordringer for os alle sammen. Det satte for eksempel fut i rigtig meget af den teknologi, der findes i en telefon, og det førte til udviklingen af frysetørret mad, som er med til at sikre fødevareforsyninger mange steder rundt i verden. Kennedys høje ambitioner om at nå månen var med til at udvikle så meget nyt og gjorde os så meget klogere på så mange ting, som kan bruges i rigtig mange sammenhænge.”

Med den indledning ønskede fødevareminister Dan Jørgensen at tale om det at have visioner. Om at det betaler sig at bruge ressourcer på at nå et mål. Og om, at økologien – ligesom månelandingen – giver os mere end blot et økologisk alternativ til konventionelle produkter. Ifølge fødevareministeren kan økologi hjælpe med at løfte mange samfundsudfordringer.

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, var glad for Dan Jørgensens sammenligning af økologi og månelandingen – men måske ikke helt på den måde, fødevareministeren havde håbet.

”Jeg synes, det er spot on at lave den sammenligning. Der er brugt enorme offentlige ressourcer på begge dele, og der er ingen, der rigtig ved, hvad det har gavnet. Så det er en helt rigtig sammenligning, hvis du spørger mig,” siger han.

Bjarne Nigaard Christiansborg 22 April 2015 M Mikrofon

Storkøkkener holder liv i økologien             

Fra talerstolen fortæller fødevareministeren om sine visioner om et Danmark med mindre madspild, færre sprøjtemidler, nye fødevarer og mindre antibiotika. En af de mere fremtrædende ting i talen er de senere års økologiske omlægning af de offentlige storkøkkener, som er en stor satsning fra regeringens side.

”Omlægningen har ikke kun givet øget efterspørgsel på økologi, øget dyrevelfærd, hensyn til miljøet og bedre drikkevand. Faktisk viser det sig, at de steder, hvor vi har støttet omlægningen af køkkenerne, har man set en lang række andre fordele. Noget af det første, der sker, er, at medarbejderne begynder at udnytte ressourcerne bedre og råvarerne bedre, så madspild er faktisk blevet reduceret med 50 procent i gennemsnit i de køkkener, der er omlagt. Det gør en forskel, fordi vi hvert år smider tonsvis af god mad ud,” siger fødevareministeren.

Danmark har en økologisk markedsandel på otte procent af det samlede detailsalg. Det er den højeste i verden. Men ifølge Bjarne Nigaard er det tal pustet godt op af netop de økologiske storkøkkener.

”Den væsentligste pointe må være, at fødevareministeren end ikke lægger skjul på, at årsagerne til, at økologi nu fylder otte procent af det samlede detailsalg herhjemme, er den kæmpestore offentlige satsning på de myndighedspligtige forbrug rundt om i daginstitutioner, på plejehjem, skoler og så videre,” siger han og tilføjer:

”Hvad ville der ske, hvis man rensede forbruget for det myndighedspligtige forbrug? Jeg vil gerne vide, hvad der så er tilbage af de otte procent.”

Folketingsvalget nærmer sig

Fødevareminister Dan Jørgensen vender talepapiret og begynder på den sidste del af sit oplæg. Den del handler om emnerne dyrevelfærd og dyresundhed. Emner, der optager Dan Jørgensen meget.

”Som minister oplever jeg helt generelt, at den økologiske sektor er præget af mennesker, som virkelig brænder for udvikling og innovation. Hvis sådan en som mig indimellem siger noget negativt og påpeger problemer, så går de ikke i forsvarsposition og siger, at der ikke er noget at gøre ved det – tværtimod oplever jeg, at de er villige til at finde løsninger på problemerne og i særdeleshed på dyrevelfærdsfronten. For selv om dyrevelfærden er langt bedre i økologisk end i konventionel produktion, så er der stadig problemer med dyrevelfærden i den økologiske produktionsform. Jeg vil meget gerne kvittere for den måde, erhvervet går til de problemer på,” siger han fra talerstolen.

Salen klapper. Fødevareminister Dan Jørgensen er færdig sin åbningstale og kan nu smutte videre til dagens andre gøremål. I fællessalen fortsætter debatten, hvor forskere, politikere, interesseorganisationer og menige borgere dagen igennem skal diskutere økologi på alle niveauer.

Ifølge direktør for Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, var Dan Jørgensens tale et tydeligt valgoplæg.

”Man er ikke i tvivl om, at der snart skal være folketingsvalg. Og jeg synes egentlig ikke, der var de store overraskelser i oplægget rent indholdsmæssigt. Det er i høj grad de samme toner, vi har hørt tidligere, når fødevareministeren påstår, at dyrevelfærden er bedre i økologisk produktion end i konventionel produktion, og der må jeg bare sige, at det langt fra er så entydigt, som han fremlægger det. Der er givet vis fordele ved økologi – akkurat som ved konventionel landbrug, men jeg savner at få svar på, hvad det er økologi kan give os – ud over at være en anden produktionsform,” siger han.

Klik her for at læse mere om projektet ‘Økologiens betydning for samfundsgoder’

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen