2 meter bræmmer bør ikke give KO-træk

NaturErhvervstyrelsen er kommet i tvivl om det juridiske grundlag og genoptager derfor 1100 sager om træk i landbrugsstøtten til landmænd, der ikke har haft 2 meter bræmmer langs vandløb og søer. En rigtig god nyhed for de mange landmænd, der i årevis er blevet trukket uretmæssigt i landbrugsstøtten, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj

Tidligere på året gik et medlem af Bæredygtigt Landbrug i retten, fordi han mente, at han var blevet trukket uretmæssigt i sin landbrugsstøtte. Retssagen endte ikke med en dom, men med, at Kammeradvokaten hævede sagen, og landmanden vandt. Meget tydede på, at juraen ikke var på plads, og at 2 meter bræmmer derfor ikke kan KO-belægges.

Nu, godt en måned efter retssagen, melder NaturErhvervstyrelsen ud, at der er tvivl om det juridiske grundlag for at trække landmændene i støtte for manglende overholdelse af 2 meter bræmmerne. NaturErhvervstyrelsen hævder, at tvivlen skyldes et ’upræcist regelgrundlag’, som nu er blevet løst, og at bræmmerne for fremtiden vil være KO-belagt. Men ifølge chefjurist Nikolaj Schulz mangler der svar på helt basale spørgsmål om, hvad problemet ifølge NaturErhvervstyrelsen egentlig har været, for at han kan vurdere, om den kommende løsning er fagligt og juridisk korrekt eller holdbar.

Nikolaj Schulz

 ”Jeg har ikke fået en ordentlig forklaring på, hvorfor NaturErhvervstyrelsen stopper op midt i det hele og siger: Hov, vi har et grundlæggende problem med 2 meter bræmmerne, så nu går vi lige i tænkeboks, og mens vi er der, håndhæver vi ikke reglerne. Nu melder NaturErhvervstyrelsen så ud, at de har fundet en løsning på problemet, og at 2 meter bræmmerne fremadrettet kommer til at give KO-træk – der skal bare lige justeres lidt i nogle regler. Det gør mig meget betænkelig, ikke mindst, når jeg ikke har mulighed for at se dem efter i kortene og finde ud af, hvad det egentlig er de mener, der mangler i reglerne”, siger Nikolaj Schulz.

Bræmmer hjælper ikke på nitratudvaskningen

Selv om NaturErhvervstyrelsen nu genoptager 1100 afgørelser om træk i landbrugsstøtten for manglende 2 meter bræmmer, så mener NaturErhvervstyrelsen stadig, at bræmmerne har en væsentlig virkning på nitratudvaskningen og derfor skal KO-belægges. Men her tager styrelsen fejl, fortæller fagpolitisk rådgiver hos Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen.

”Det er ganske enkelt fagligt forkert at påstå, at bræmmerne har en virkning på nitratudvaskning. Virkeligheden er, at 2 meter bræmmer ingen betydning har i den sammenhæng, og derfor bør manglende 2 meter bræmmer naturligvis heller ikke give træk i landbrugsstøtten hos den enkelte landmand”, siger han.

Chefjurist Nikolaj Schulz er bekymret over, hvor lidt styr der er på KO-reglerne herhjemme. Derfor mener han, at der er brug for, at NaturErhvervstyrelsen kommer med en fyldestgørende forklaring på, hvordan reglerne kan blive ændret på denne måde.

”KO-bommerten kommer lige i halen på areal-bommerten med NaturErhvervstyrelsens ulovlige praksis for lysåbne arealer, og det viser, hvor lemfældigt NaturErhvervstyrelsen omgås regler og penge til nødlidende landmænd. Styrelsen er simpelthen nødt til at komme med en forklaring på, hvad problemet er, og hvordan løsningen er skruet sammen i forhold til 2 meter bræmmerne”, siger han.

Bæredygtigt Landbrug følger op på vores medlems vundne retssag og forventer en fyldestgørende forklaring på de mange ubesvarede spørgsmål fra NaturErhvervstyrelsen.

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.