Finanstilsynet nedskriver værdien af landbruget – katastrofe mener Bæredygtigt Landbrug

Finanstilsynet er netop udkommet med sit orienteringsbrev om regnskabsaflæggelse for 2014 til de danske banker. Og det er dårligt nyt til de danske landmænd, for Finanstilsynet beder bankerne afskrive 25 procent af de bogførte værdier hos landbrugskunderne, og det frygter Bæredygtigt Landbrug kan vise sig at blive en selvopfyldende profeti

I ’Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om regnskabsaflæggelse for 2014 for kreditinstitutter m.fl.’ der udkom den 15. december skriver Finanstilsynet bl.a., at de har observeret, at der ved salg af landbrugsaktiver i forbindelse med afvikling (maskiner, besætning, beholdning mv.) ikke kan sælges til bogførte værdier. Og derfor skal bankerne allerede nu tage højde for en sådan eventuel situation, og foretage afskrivning på 25 procent af de bogførte værdier.

Hos Bæredygtigt Landbrug mener adm. direktør Bjarne Nigaard, det kan vise sig at blive en selvopfyldende profeti, som vil medvirke til at presse økonomien hos landbrugsfamilierne.

”Finanstilsynets vejledning er en selvopfyldende profeti. For når det først er dikteret, at man ikke skal forvente at betale fuld pris ved en afvikling, så er det klart at alle potentielle købere, og de banker, der finansierer disse købere, ikke kan og vil betale fuld pris. Og de, der allerede nu får reduceret deres bogførte kreditværdighed med 25 procent kommer selvsagt endnu tættere på en afviklingssituation,” lyder kritikken fra Bjarne Nigaard.

Bjarne Nigaard mener, at Finanstilsynet medvirker til at skabe en nedadgående spiral for et i forvejen presset erhverv, og tilsynets direkte påvirkning af jordpriserne, har direktøren ikke meget til overs for. Ikke mindst fordi jordpriserne i Danmarks nabolande, hvor prisen er bestemt af markedet, er markant højere end nuværende danske.

”Det minder om planøkonomi frem for frit marked, når en statslig myndighed på denne måde dikterer virkeligheden baseret på udsigten over Østerbro og en lommeregner i skrivebordsskuffen. Bankerne iføres en spændetrøje, hvor det frie skøn over værdierne i landbruget annulleres, fordi bankerne ellers kommer i Finanstilsynets sorte bog,” siger Bjarne Nigaard og fortsætter:

”I sådan et selvskabt økonomisk klima bliver det let for Finanstilsynet at få ret. Men det bliver betydeligt sværere for Danmark at tjene penge på landbrugseksporten. Og for den enkelte landbrugsfamilie, der ikke næste gang kan få forlænget kreditten, bliver det katastrofalt.

Fakta:

Klik herunder for at hente orienteringsbrevet fra Finanstilsynet:

’Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om regn-skabsaflæggelse for 2014 for kreditinstitutter m.fl.’

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.