Agerskovgruppen bag endnu et landbrugspolitisk møde

Agerskovgruppen afholdt den 3. december endnu et møde om landbrugets vilkår. En af indlederne på mødet er journalist Jesper Tynell, DR, som har skrevet en bog om administrationen og forholdet mellem politikere og embedsmænd

Han efterfølges af bl.a. cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura, og planteavlsrådgiver Helge Lorenzen, LandboSyd.

Til stede er flere politikere bl.a. Venstre fødevarepolitiske ordfører Erling Bonnesen og partifællen Hans Chr. Schmidt.

Jens Peter Aggesen, Agerskovgruppen, indledte med bemærkninger om, at der er brug for regulering af landbruget som det sker i resten af EU og på et faglig og juridisk korrekt grundlag.

“Det kræver politisk handling nu. Blå bloks forslag er et skridt på vejen. Vi mangler at få kvælstof, men ikke over tre år,” sagde Jens Peter Aggesen.

Jens Peter Aggesen gav udtryk for, at de seneste påfund omkring paragraf 3 arealer er et yderligere angreb på dansk landbrug. Han mente, at landbruget bør tage samlet afstand fra fødevareministeren og nægte at forhandle med ham, da det ikke fører til noget.

Debatten afspores af teknikaliteter
Journalist Jesper Tynell, DR, der har skrevet bogen ‘Mørkelygten’ om administrationen og forholdet mellem politikere og embedsmænd beskrev, hvordan embedsmænd regner baglæns. De skaber en politisk problemstilling i pressen ved at lække blandt andet tal om en given udvikling, hvorefter ministeren kan stå frem i medierne og løse problemet. 

Embedsværket serverer ifølge Jesper Tynell tekniske detaljer og tal for politikere og offentligheden, så den politiske debat afspores, og dermed gøres svære politiske beslutninger til tekniske beslutninger. 

Jesper Tynell beskrev, at beslutninger er stærkt styrrede. For eksempel plantes historier om et problem i medierne over flere måneder, hvorefter ministeren griber ind og så at sige kommer og redder verden. Der serveres tal for offentligheden, som godt nok er rigtige, men taget ud af en sammenhæng, så de passer ind i den politiske virkelighed, der skal skabes.

Derfor opfordrede Jesper Tynell til at eksempelvis landbruget producerer sine egne tal, så de tekniske beslutninger kan blive afløst af politiske beslutninger.

Vandplanerne truer
På mødet gav planteavlsrådgiver Helge Lorenzen en beskrivelse af status på vandplanerne lige nu. Han forklarede, at myndighederne ikke har ladet noget slippe ud om, hvad der kommer til at gælde. Men han beskrev den faglige baggrund for den debat, der for alvor bryder løs når forslaget bliver en realitet.

Efter en præcis gennemgang af den økonomiske situation ved cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura, gav Dansk Folkepartis Rene Christensen sit bidrag til debatten. Som fødevarepolitisk ordfører kan han få en central rolle i forbindelse med et eventuelt kommende regeringsskifte.

Han valgte ikke bare at give landbruget ret i kravene. For eksempel afviste fødevareudvalgets formand ikke overimplementering af EU-regler, og han nævnte dyreværnsområdet som et eksempel på, at Danmark gerne må regulere hårdere end kollegerne i resten af EU.

Han var ikke enig i at vi bare skal have samme regler som i Tyskland. Men hvis der kommer regler ud over de tyske, så skal de forklares og ikke pakkes væk, som det sker nu. René Christensen understregede desuden, at det er vigtigt at lave en lovgivning, som også holder ved et sandsynligt regeringsskifte i 2015.

Af Karsten Himmelstrup, 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.