Erling Bonnesen om nyt landbrugs- og fødevareudspil: Vi skal stoppe undergødskningen

Nyt borgerligt landbrugsudspil skal sikre mere gødning på marken. Det er nødvendigt, siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V), der mener, at indsatsen mod undergødskningen kan starte fra i morgen

V-K-O har netop offentliggjort deres udspil til en ny landbrugs- og fødevarepakke, der ud over et frafald af kravet om randzoner og efterafgrøder på 60.000 hektar skal sikre landmanden mere gødning til rådighed på marken. 

Ifølge Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen kommer udspillet blandt andet som konsekvens af de seneste års slagterilukninger og fyrringer af slagteriarbejdere samt udviklingen, hvor mange landmænd skønner, det ikke længere kan betale sig at investere i slagtesvinsproduktion.

”Landmanden taber på marken, som følge af den påtvungne undergødskning og udsultning af afgrøderne. Det får den konsekvens, at det giver massive tab af arbejdspladser og eksport, og den dødsspiral for fødevaresektoren, skal vi have vendt. Derfor er vi kommet med et markant udspil til landbrugs- og fødevareoplæg, hvor vi adresserer de her ting, ” siger Erling Bonnsen og pointerer i den sammenhæng gødningens prioritet i det nye udspil.

”Et af de vigtige punkter er i forhold til gødning. Og der er budskabet fra os, at vi skal have gjort op med undergødskningen, sådan at landmændene igen kan få lov at gøde noget mere.  Det er jo efterhånden veldokumenteret, at undergødskningen er skyld i, at landmændene får for lidt i udbytte og for lidt proteinindhold. Det skal vi have gjort noget ved.”

Mere gødning nu
Ifølge ordføreren kan udspillet, der i alt består af 16 indsatspunkter, være den hurtige håndsrækning, som landbruget i krise har så hårdt brug for. Ikke mindst, når det gælder gødning, er der brug for hurtig handling.  

”Det her forslag kan gennemføres med det samme, uden det skader miljøet eller dyrevelfærden, ” lyder det fra ordføreren og Venstre, der i samspil med De Konservativ og Dansk Folkeparti alligevel tøver en kende i forhold til dosseringen af gødning.

”Vi indlægger et lille forsigtighedsprincip, når vi taler gødning, der betyder, vi indfaser det af tre omgange. Men vi skal desværre nok forbi et folketingsvalg, inden den blå lejr forhåbentlig kan få flertal. Nu kan vi heldigvis konstatere, vi er fire partier, der går i samme retning. Liberal Alliance har været ude med deres forslag, og vi er nu tre partier, der er kommet med endnu et udspil. Men vi går alle i samme retning.”

– Hvorfor har i valgt at lægge op til ændre gødningsnormen i tre etaper?

”Det er ud fra princip om forsigtighed, fordi det er vigtigt, at vi også kan markere, at vi passer godt på miljøet. Vi kunne også have taget det hele i ét hug, men der har vi haft drøftelserne blandt de tre partier. Vi ved, at det er det første af det ekstra gødning, der bliver tildelt, der er det vigtigste. Det er det, der giver relativt mest. Og der er jo en hel del marker, hvor der ikke er nogen problemer, og der kan man komme til at give mere gødning hurtigt og med det samme. Men så er der jo andre steder, hvor der er behov for at lave en indsats. Og det er de steder, vi skal have taget hånd om også, sådan at det hele kommer til at virke som en helhed. Så det er processen. Men det er et markant nybrud og en markant nytænkning, at vi her i Danmark – efter at have udsultet afgrøderne – nu kommer med nogle signaler om, at nu vil vi altså sikre, at landbruget og fødevaresektoren kan blive en fremtidig vækstmotor igen.”

– Der er jo dem, der tvivler på, om 6 procent hvert år over 3 år er nok – det giver jo kun samlet en mertilførsel på 18 procent i en tid, hvor 25 procent af alle svineproducenter har udsigt til at dreje nøglen om inden for det næste år?

”Jeg har kun forståelse for, at man gerne vil have skruet så meget op som muligt. Nu gør vi det så i den plan, vi nu har tilrettelagt. Og der vil vi da selvfølgelig følge det her utrolig tæt, sådan at vi hele tiden kan afbalancere de her ting, så det kommer til at stemme med virkeligheden. Jeg går ikke så meget op i, om det er det ene eller det andet princip. Det, der er hovedbuskabet, det er, at nu skal vi have fjernet undergødskningen på en forsvarlig måde, så vi også passer på miljøet, men også på en måde, så landmanden kan give noget mere gødning på markerne. Det er hovedbuskabet, ” slutter Erling Bonnesen.

 Læs mere om de 16 punkter i V-K-O’s landbrugs- og fødevarepakke

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk, foto Carsten Lundager

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen