Lave afgrødepriser øger krav om gødskning efter ligevægt

Vagn Lundsteen ser ingen anden udvej end at give landbruget mulighed for at gøde efter ligevægtsprincippet. Det kan være strået, dansk landbrug kan klynge sig til hvis en bølge af konkurser skal undgås, lyder det fra planteavlsrådgiveren

Af Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver og fagpolitisk konsulent

På to år er afgrødepriserne blevet næsten halveret. Situationen er yderst faretruende for hele landbrugserhvervet. For en hvedeafgrøde, er indtægten faldet med ca. 6000 kroner pr. hektar. Tilsvarende for mange andre afgrøder. Raps, frøgræs, roer og kartofler. Det hele falder. Prisfaldet rammer danske planteavlere endnu hårdere end andre landes. Kvaliteten er nemlig langt dårligere end vore nabolandes. 

Når der er 30 procent mindre protein i dansk korn, er varen typisk 10-15 kroner mindre værd pr. tønde. Eller 100-150 kroner pr tons. Det tynger ekstra meget på økonomien, da prisreduktion på grund af kvalitetsforringelsen udgør op mod 20 procent af salgsprisen. Så ud over at danske landbrugsfamilier typisk høster 20 procent for lidt i forhold til potentialet, så er afregningsprisen også væsentligt lavere, end hos vore nabolandbrugsfamilier.

Med de nuværende afgrødepriser er det faktisk tvivlsomt, om der kan laves et overskud i marken, hvis ikke der gødes efter ligevægt. Gødning efter økonomisk optimum vil end ikke fylde det hul ud, som vi undergøder med i dag. Mange års undergødskning har tømt jorden for humus og kvælstof. Der skal helt andre ”boller på suppen”, for at rette udpiningen op. For mange er det nu en kamp om overlevelse. Gødskning efter ligevægt kan lige bestemt være det græsstrå, der kan redde danske landbrugsfamilier fra fallitten.  

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.