Bjarne Nigaard: Vis os dine målinger, Brosbøl!

Landmænd vil reguleres på målinger og faktisk udledning. Men drænmålingerne er for usikre, fastholder miljøminister Kirsten Brosbøl. Sludder, de er det mest præcise redskab, vi har, siger Bæredygtigt Landbrugs Bjarne Nigaard

Det er godt to uger siden, Bæredygtigt Landbrug opfordrede samtlige danske landmænd til at tage hånd i hanke med egen udledning og iværksætte målinger.

Bortset fra et enkelt tweet eller to på de sociale medier, har miljøminister Kirsten Brosbøl (S) været lavmælt omkring Bæredygtigt Landbrugs opfordring. Men under et besøg hos Jammerbugt Kommune, mandag d. 1. september, udtalte ministeren, at hun på nuværende tidspunkt ikke agter at benytte sig af landmændenes drænvandsmålinger i en kommende ny regulering af landbruget.

En ubekvem sandhed
Det ærgrer jurist og administrerende direktør i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, der har stor tillid til resultaterne af landmændenes målinger og de drænvandsforsøg, som ikke mindre end 460 landmænd har deltaget i under landsdækkende forsøg i løbet af de seneste fire år. Forsøg, der blandt andet er bistået med hjælp fra Videncentret for Landbrug og Aarhus Universitet.

”Faktiske målinger er nu engang det, der giver det mest retvisende billede af virkeligheden, ” siger Bjarne Nigaard overrasket over ministeren kategoriske afvisning af landmændenes målinger.

”Det er selvfølgelig ubekvemt for ministeren, at landmændene nu har taget målingerne i egen hånd og kan bevise, at de teoretiske modelberegninger i så mange tilfælde ikke står mål med virkeligheden og den udledning, der rent faktisk finder sted, ” siger direktøren.

Hvad med landmændenes retssikkerhed?
Kirsten Brosbøl understregede under besøget i Nordjylland, at det er for tidligt at regulere på baggrund af drænvandsmålinger, og at de målinger, der er foretaget på nuværende tidspunkt ikke er valide nok til, at myndighederne kan regulere efter dem.

”Vi skal være 100 procent sikre på retssikkerheden,” sagde hun under besøget i Jammerbugt Kommune.

”Jeg vil gerne minde ministeren om, at der er tale om certificerede målere og akkrediterede målerfirmaer, samt at det er to anerkendte forskningsinstitutioner, der står på mål for validiteten. Hvilke problemer der skulle være med retssikkerheden må ministeren gerne lige uddybe, men hun skal huske, at landmanden også har et retskrav på at blive konkret bedømt på baggrund af nyeste faktiske viden. Men lad os da sammenligne målingerne og deres validitet, ” siger Bjarne Nigaard, der dermed opfordrer ministeren til at tage en seriøs dialog om de officielle målinger.

”Det virker noget skødesløst, når ministeren på den måde fejer så mange landmænds seriøse drænvandsmålinger af bordet, blot fordi de viser noget andet end den teori, vi her i Danmark, har reguleret vores landbrug efter i årtier. Men har miljøministeren nogle bedre målinger, vil vi da meget gerne se dem, ” slutter Bjarne Nigaard.

Læs også artiklen ’Brosbøl: Målinger på dræn er usikre’
Læs også artiklen ’Bæredygtigt Landbrug tager ansvar: Vi starter målinger nu’
Læs også artiklen ’DCE: Antallet af målestationer halveret’
Læs også artiklen: ’Mette Bock: Vi skal have flere målinger’
Læs også artiklen ’Landmand tager kvælstofmålinger i egen hånd’

 

 Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.