Drone-drønnerter

Det kan godt være det er mig, der er sippet. I hvert tilfælde har flere andre meldt ud, at fremtidig kontrol af danske landmandsfamilier sagtens kan foregå med de flyvende mini-bæster, der kaldes droner

Af Bjarne Nigaard, Adm. direktør

Jeg skal gerne erkende, at droner da bestemt kan være nyttige, ikke bare for landmænd, der kan bruge dem i egen drift. Fx har jeg engang set et eksempel, hvor et lokalt mikrobryggeri ved en amerikansk fiskesø, brugte droner til at strakslevere kølige six-packs til de fiskere, der bestilte det via mobiltelefonen.

Klik her for at se video med øldronen fra USA

Men at bruge droner til at kontrollere danske landmandsfamilier, falder mig altså ikke ind som særligt sympatisk.

Bjarne Nigaard på minkfarm 2014

I forvejen oplever mange, at kontrol som det foregår i dag allerede er blevet ret ’maskinel’. At kontrolløren ofte er utilnærmelig og fuldstændig bundet op af instrukser, skuffecirkulærer og notater om en bestemt fremgangsmåde og adfærd. Dialog og vejledende drøftelser forekommer sjældent, og selvom sund fornuft en gang imellem byder sig til som det oplagte, er indtrykket tit, at bødeblokken og KO-trækket skal i anvendelse pr. ordre.

Det er i dette klima man nu har fået en brillant idé om, at en fjernstyret flyvende fætter, der fiser frem og tilbage over hus, lade og marker, mens ’piloten’ står tavst og fokuseret med fjernbetjeningen, skulle give en bedre følelse for landmanden.

Vi har i den grad ikke tillid til, at forsøget vil skabe en bedre retssikkerhed. Vi tvivler også på, at det bliver ved med at være frivilligt. Vi frygter en permanent ordning, hvor der kan spares og effektiviseres fra NaturErhvervstyrelsens side, og hvor frivilligheden derfor forsvinder. NaturErhvervstyrelsen får dog fortsat 25 procent af et eventuelt KO-træk til egen kasse, uanset hvilken metode, der benyttes til kontrollen.

Vi har bedt styrelsen om at redegøre for sine indledende vurderinger om forsøget, herunder om deres vurdering af det lovlige i at bruge droner til kontrol, både retssikkerhedsmæssigt og i forhold til luftfartslovgivningen.

Styrelsen har selv forsøgt at berolige med, at der skam stadig skal gennemføres kontrol i gummistøvler. Javel, men kun som opfølgning på de ting, de emsige droner fanger billeder af. Hvad bliver det næste? Satellitovervågning? Telefonaflytning? Det vil jo alt sammen gøre kontrollen mere ’effektiv’.

Nu skal jeg nok holde inde, før det bliver for plat. Men helt oprigtigt; hvorfor skal kontrol i stigende grad ’effektiviseres’ og intensiveres, og den menneskelige faktor med mulighed for nuanceret dialog erstattes af maskiner?

Kunne man ikke tænke sig, at et ligeværdigt og respektfuldt møde mellem to mennesker skaber alt i alt bedre resultater? Og at tillid reelt muliggør, at kontrollen reduceres?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.