Erling Bonnesen til Dan Jørgensen: Landmændene skal have mere gødning nu

Det skrantende resultat af årets høst er et et wake up call til fødevareministeren. Det mener Venstres Erling Bonnesen, der kræver politisk handling og mere gødning på marken. Derfor indkalder han nu Dan Jørgensen til endnu et samråd

Mens landmænd i år – i mere end bogstavelig forstand – får kontant afregning af årets ringe kornhøst, så har meldingerne om en ny bundrekord i dansk kornkvalitet også nået Christiansborg.

Det får nu en række blå medlemmer af fødevareudvalget med Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen i spidsen til at kræve politisk handling. Derfor har de kaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) i endnu et samråd.

”Vi ser jo nu en katastrofal udvikling og et katastrofalt fald i kvaliteten af dansk korn som følge af mange års undergødskning, ” lyder det til baeredygtigtlandbrug.dk fra Erling Bonnesen, der ikke er et sekund i tvivl om, at det er årtiers stram miljøregulering, der er skyld i den dårlige høstkvalitet.

”Over de sidste tyve-femogtyve år, at der kommet strammere og strammere krav, der nu er endt med, at landmændene ikke må give planterne den gødning, som de har behov for. Og det betyder, at kvaliteten er blevet for dårlig; at der er for lidt protein i og, at landmændene oplever, at der nu er mere og mere korn, der bliver kasseret som brødkorn, ” siger Erling Bonnesen og fortsætter:

”Så er der nogen, der siger; jamen, så kan man jo bare bruge det til svinefoder – ja tak, men der er jo også for lidt protein i, og så skal landmændene alligevel importere ekstra sojaprotein fra Sydamerika. Så først så taber landmanden på marken, og så taber han igen, når vi når ind i stalden. Så der er i virkeligheden tale om en dobbelt-lussing til landmændene.”

Et wake up call til Dan Jørgensen
Med årets ringe høstkvalitet og med udsigten til at kvalitetstabet kun bliver værre de kommende år, mener de borgerlige medlemmer af fødevareudvalget, at konsekvenserne af den årelange undergødskning er så alvorlige, at der skal og bør handles nu.  

”Det er da skrækkeligt, at vi er nået dertil, at vi efterhånden ikke kan bruge dansk korn til at bage brød. Det burde jo være et wake up call af den anden verden, ” lyder kritikken fra Erling Bonnsen, der mener, der skal mere til end blot den fødevare- og vækstaftale, der blev indgået i foråret.

”Det er selvfølgelig korrekt, som fødevareministeren siger; at vi har lavet en aftale i foråret, hvor vi blandt andet skal lave en mere målrettet miljøregulering. Men der står jo også, at den først kan påbegyndes i 2016. Det vil jo sige, at det kan tage adskillige år, inden det er gennemført. Og det kan vi simpelthen ikke vente på. Alene på det halve år, der er gået, siden vi lavede aftalen, har den seneste høst nu vist den her dramatiske udvikling i faldet i kvaliteten i kornet. Så det kræver handling nu.”

Mere gødning på marken
Selv håber Erling Bonnesen, at det kommende samråd, vil anskueliggøre overfor fødevareministeren, at det er nødvendigt med en snarlig indsats, hvis den uheldige udvikling, med store økonomiske og menneskelige konsekvenser som følge, skal bremses.

”Jeg vil i hvert tilfælde gøre et forsøg på det, ” lyder det fra fødevareordføreren, der mener, at sagen med undergødskning er så alvorlig, at han ikke vil tøve med at invitere andre ministre i samråd, hvis fødevareminister Dan Jørgensen, mod forventning, afviser at gribe til handling.

”Og ender sporet så blindt her, så må vi jo tage andre med. Det her er altså alvorligt, når vi efterhånden ikke kan bage dansk brød af dansk korn, når vi skal importere mere korn, og når vi snart ikke kan brygge øl af dansk maltkorn. Så hvis ikke fødevareministeren tager den situation alvorlig, jamen, så er det klart, at så stopper vi selvfølgelig ikke der. Jeg vil køre på, fordi det er en sag, der skal løses, ” siger Erling Bonnesen, der forleden kaldte erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i samråd i fødevareudvalget, som følge af fødevareministerens uvilje til bidrage med flere initiativer, der blandt andet skal hindre svineproduktionens udflagning i Danmark.

For at dæmme op for en forsat udviklingen af dårlig, dansk kornkvalitet, er der ifølge Erling Bonnesen kun en løsning:

”Det betyder kort og godt, at landmændene skal have lov at give noget mere gødning på markerne.”


Det åbent samråd om kvaliteten af dansk korn og målrettet gødskning finder sted onsdag den 1. oktober 2014 kl. 15.30. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V), René Christensen (DF), Mette Bock (LA) og Charlotte Dyremose (KF).

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk
Foto: Carsten Lundager

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.