Bjarne Nigaard: Kan du sige kvælstof, Søren?

Landbrug & Fødevarer efterlyser i forbindelse med det kommende års finanslov vilkår som i vores konkurrerende nabolande. Sig det nu, som det er, indvender Bjarne Nigaard, administrerende direktør hos Bæredygtigt Landbrug. Der er ingen grund til at pakke det ind; vi mangler kvælstof, kvælstof, kvælstof

I forslaget til næste års finanslov er et af udspillene blandt andet en lempelse af PSO-afgiften, men ellers præges udspillet ikke af store nye tiltag på landbrugsområdet. Det har fået Landbrug & Fødevarers direktør, Søren Gade, til at opfordre til, at rammevilkårene for produktion og eksport skal i fokus. Vi skal have lige vilkår som i de andre lande, siger Søren Gade henvendt til regeringen, der den kommende tid gerne skal forsøge at forhandle sig til flertal for udspillet.

Bæredygtigt Landbrugs administrerende direktør, Bjarne Nigaard, mener ikke, der er grund til at pakke de udfordringer, som dansk landbrug står overfor, og som relativt nemt kunne løses, ind i vat.

”I bund og grund handler det om, at danske landmænd skal have lov til at give mere kvælstof, når de gøder deres marker. Så enkelt er det. Det er kvælstoffet, der mangler, og det er manglen på kvælstof, der er den helt store væksthæmmer i dansk landbrug, ” siger Bjarne Nigaard.

Efter flere beretninger fra landmænd, der på eget initiativ har dyrket efter ligevægtsprincippet, hvor afgrøder præcis tildeles den gødning, de kan optage, og som de har brug for, tyder meget på, at man med ligevægtsgødskning af en mark på 300 hektar kan hente noget, der svarer til en god million i merindtjening.

”Og man skulle da være godt dum, hvis man ikke lige gad bukke sig ned og samle den million op. Det bliver jo til mange penge, når vi lægger alle driftsarealerne sammen. Det er lige til og vil på den lange bane kunne give op mod syv ekstra milliarder om året til glæde for os alle sammen. Og så længe det ikke påvirker miljøet negativt, er det den retning, vi skal have politikerne til at gå. Så lad os lade værre med at trippe rundt om det, som katten om den varme grød. Lad os sige det, som det er, Søren; Landbruget skal have mere kvælstof.” 

Læs også Søren Gades opfordring til finansloven

 

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen