DK = Dansk Kvalitet

I den forgangne uge valgte vi at kaste os ind i debatten om danskernes fødevareforbrug

Af Bjarne Nigaard, adm. direktør 

I forlængelse af vores synspunkt fra sidste kommunalvalgkamp om, at når bonden har det godt, har (lokal)samfundet det godt, og i forlængelse af vores aftale med NNF om at forsøge at sikre danske grise på de danske slagterier, så tog vi det næste naturlige skridt ved at foreslå en egentlig mærkningsordning for danske kvalitetsfødevarer.

COOP har længe satset på og reklameret for lokale varer, og Berlingske bragte i forrige uge en undersøgelse, der viser, at der for det første er en stigning i antallet af lokale gårdbutikker og i lokal afsætning af fødevarer, og for det andet et stigende ønske hos forbrugerne om at kunne handle lokalt.

Da fødevareministeren mandag i sidste uge meldte ud med det helt logiske budskab, at den bedste fødevarekvalitet sikres ved at købe dansk, så vurderede vi, at tiden kan være moden til at gøre noget konkret ved det. Og allerede i skrivende stund har socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav, taget idéen til sig.

Klik her for at høre radioindslag med Orla Hav (S) omkring Bæredygtigt Landbrugs forslag fra Radio 24/7

EU vil ikke tillade, at enkelte medlemslande agiterer for egne varer frem for andre medlemslandes varer.

Men man må antageligt godt øge informationsniveauet om de enkelte fødevarers oprindelse. Det har eksempelvis Storbritannien gjort med sit ’Made in Britain’-mærke siden 2011.

Forhåbentlig kan en mærkningsordning, ud over at skabe berettiget fokus på danske landmænds kvalitetsprodukter, også virke som en ’eksklusiv’ klub, som fødevareproducenter gerne vil være med i. Det kan så igen medføre en række krav til primærproducenternes rammevilkår.

For hvordan er det fx med dansk brød, der er bagt med dansk mel, i hvilket der ikke er dansk korn? Vi ved jo, at proteinindholdet ikke er højt nok, og derfor er selv dansk produceret mel ofte uden dansk korn, men i stedet med importeret korn. Kan man så få et DK-mærke?

Eller hvad med dansk øl? Malten kræver også ordentligt proteinindhold, og her er danske afgrøder altså ikke altid med.

Hvis man skal have et forhåbentligt eftertragtet DK-mærke, bliver det altså interessant for diverse leverandører og producenter at agitere for, at landmanden skal have ordentlige produktionsmuligheder. Ellers kan man ikke lave ordentlig kvalitet. Dansk Kvalitet.

Det er bl.a. i det lys vi har lanceret idéen om ’Dansk Kvalitet’.

Læs også: BL vil skilte med ’Dansk Kvalitet’

Når bonden har det godt BYEN

Klik her for at læse om den britiske mærkningsordning ‘MADE IN BRITAIN’

Fakta:

Bæredygtig Landbrug foreslår en ny mærkningsordning; ’Dansk Kvalitet’

Hovedelementerne er:

  • Danske fødevarer forsynes med et mærke/logo for ’Dansk kvalitet’
  • Ordningen administreres og kontrolleres af en styregruppe
  • Styregruppen består af leverandører, distributører, forædlere, forbrugere, politikere og myndigheder
  • Styregruppen opstiller en række krav til at kunne opnå mærkningen ’Dansk kvalitet’
  • Alle fødevarebutikker i Danmark opfordres til at være med i ordningen, og til at opdele varerne synligt, så ’Dansk kvalitet’ ligger for sig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen