Fremtidsforsker til politikerne: Grib chancen

En ny måde at regulere landbruget på har, ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, potentiale til en vækst på hele 34 procent i fødevareklyngen og 35.000 nye arbejdspladser inden 2020. Politikerne skal ikke udskyde de nødvendige ændringer af reglerne; de skal gribe chancen nu

Venstre og fødevareforbundet NNF satte søndag d. 15. juni, punktum for årets folkemøde på Bornholm med et forslag om udvidelse af den danske svineproduktion, om ændrede regler for dyreenheder og dermed også om en lempelse af den stramme, danske miljøregulering.

Dermed ligger forslaget godt i tråd med det scenarie, som fremtidsforsker Jesper Bo Jensen og Center for Fremtidsforskning, forudser, hvis danske landmænd får ændrede rammevilkår.

Jesper Bo Jensen IKKE TOP

Det ligger lige for
I rapporten ‘Hvad kan dansk landbrug producere med en anden regulering af erhvervet’ et fremtidsscenarie for 2020, som Jesper Bo Jensen netop har opdateret, konkluderer forskeren, at dansk landbrug med en anden regulering end den nuværende vil kunne øge væksten i fødevareklyngen med hele 34 procent. Skaffe 34 milliarder kroner i overskud på betalingsbalancen og skabe 35.000 nye job i landbruget og følgeerhvervene.

Og det er et scenarie, som ifølge Jesper Bo Jensen ligger lige for.

”Jeg vil sige det på den her måde; med den vækstdagsorden den nuværende regering har, og den vækstdagsorden en kommende regering sandsynligvis også vil have, der synes jeg, at det her ligger åbent. Men jeg tror også, at det er nu, at der skal ske noget, ” siger Jesper Bo Jensen til baeredygtigtlandbrug.dk.

Og der kan ifølge forskeren være flere gode grunde til, at politikerne netop nu bør tage tyren ved hornene og insistere på en ny type regulering, hvor landmændene blandt andet må tilføre mere gødning, end der er tilfældet i dag.   

”Det vil være synd ikke at gribe chancen lige nu, fordi det er nemmere at få politisk forståelse for i nedgangstider end i opgangstider. Fordi en del politikere kan være fristede af det argument, det hedder; ’nåe ja, der er ikke ret mange landmænd, så lad os da se, om vi ikke kan imødekomme alle de organisationer, der mener noget andet, for der er jo rigtig mange medlemmer i dem’. Sådan er det ikke, når vi mangler jobs, og når vi mangler produktion. Og det har vi jo manglet i nogle år nu, ” lyder det fra Jesper Bo Jensen, der selv har fået flere overraskelser i forløbet med at udarbejde rapporten.

”Det der overraskede mig mest, det var egentlig, at reguleringen har haft så kraftig konsekvens på produktionen. Og at vi er i stand til at øge med så meget uden konsekvenser. Bare ved at være fornuftige og gøre tingene rigtigt.”

Derfor mener Jesper Bo Jensen ikke, der er nogen grund til at vente med en ny regulering.

”Der er jo nogen chancer, der skal gribes, mens de er der. Og så kan man sige at med afskaffelsen af mælkekvoterne, så er det et oplagt tidspunkt at gøre det her på. Dansk landbrug ville kunne løfte sig enormt i løbet af meget kort tid, ” slutter Jesper Bo Jensen. 

Læs rapporten:
Hvad kan dansk landbrug producere med en anden regulering af erhvervet?

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen