Derfor er landmænd imod at MRSA-oplysninger offentliggøres

Bæredygtigt Landbrug har på vegne af sine over 4.000 medlemmer, der i øvrigt leverer over 50 procent af den samlede danske landbrugsproduktion, netop været med til at stævne Fødevarestyrelsen, fordi vi ikke ønsker, at styrelsen offentliggør listen over de landmænd, der har MRSA på deres bedrift

Af Bjarne Nigaard, adm. direktør Bæredygtigt Landbrug 

Jeg har allerede hørt den første kritik af, at det er for dårligt landbruget ikke vil være med til at bekæmpe MRSA. Men selvfølgelig tager dansk landbrug MRSA alvorligt. Vi tror bare ikke på, at en offentliggørelse vil gøre en forskel i bekæmpelsen af MRSA. Kun en negativ forskel for de berørte landbrugsfamilier.

Når jeg om morgenen afleverer min søn i børnehaven, hænger der til tider en seddel på døren; ”Vi har lus i børnehaven – vær sød at tjekke jeres børn”. Det er en vanlig, fin tilgang til at oplyse om et relevant problem, som skal håndteres i fællesskab.

Prøv en gang at overveje, hvis der på sedlen i stedet stod: ”Alfred har lus – hold jeres børn væk fra ham”. Eller måske: ”Alfreds familie har MRSA – hold jeres børn væk fra ham”.

Det er sådan en type skiltning en offentliggørelse af konkrete landbrugsfamilier med MRSA svarer til.

Hverken lus, MRSA, kønssygdomme, psykiske lidelser, eller noget som helst andet, forsvinder ved at man peger fingre af de ramte.

Det handler ikke om at negligere et evt. reelt problem med MRSA. Men bekæmpelse af MRSA skal ikke ske via brud på et væsentligt princip om privatlivsfred. Det skal ske sagligt, og det er i den henseende fuldstændig unødvendigt at hænge navngivne personer ud i offentligheden. De relevante myndigheder og de konkret berørte personer har behov for viden, og forbrugeren skal have fødevaresikkerhed, men MRSA går ikke væk af, at budskabet om hvem der er ramt, spredes i befolkningen.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.