Dan Jørgensen om sine første hundrede dage som minister: ’Det er gået rigtig godt’

Fødevareministeren fremhæver et øget fokus på indsatsen for dyrevelfærd efter sine første hundrede dage som Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Den 12. december 2013 blev europaparlamentarikeren Dan Jørgensen (S) hentet hjem fra Bruxelles for at indtage den vigtige post som Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i Danmark. Lørdag den 22. marts kunne Dan Jørgensen se tilbage på sine første hundrede dage som landbrugets minister.

Der var vækst på dagsordenen i dagene efter Dan Jørgensen tiltrådte midt i december måned, men siden har dyrevelfærd i danske stalde, fokus på økologi, randzoneloven og senest 12-gradersreglen taget det meste af ministerens tid.

Dan Jørgensen, der specielt i sin tid i Europaparlamentet var en ihærdig modstander af minkproduktion i Danmark og af størrelsen af den danske svineproduktion, har bestemt ikke været bange for at trodse landbrugets ønsker på flere områder, alt imens han i andre henseender har forhandlet direkte med Landbrug & Fødevarer om ændringer af faglige regler, hvilket dog sjældent har stillet foreningen Bæredygtigt Landbrug tilfreds.

Alt i alt er det en meget tilfreds jubilerende fødevareminister, baeredygtigtlandbrug.dk fangede til en kommentar om de første 100 dage på posten umiddelbart efter det åbne samråd om Alpereglen den 26. marts på Christiansborg.

Åbent samråd 26 marts foyeren

”Jeg synes det er gået rigtig godt. Jeg vil specielt fremhæve den indsats, jeg er i gang med i forhold til dyrevelfærd i svinestaldene, hvor det er lykkedes at lave en aftale med Landbrug & Fødevarer, interessenter fra detailhandlen, Dyrenes Beskyttelse og andre gode folk, som nu sikrer, at vi får markante dyrevelfærdsforbedringer i staldene, men på en måde, så det ikke går ud over konkurrenceevnen, men så det faktisk styrker konkurrenceevnen for erhvervet,” fortæller Dan Jørgensen til baeredygtigtlandbrug.dk.

Hvad så med de næste 100 dage, er det vækst, der kommer i centrum?

”De næste 100 dage vil fortsætte ad den vej. Det bliver vækst, job, konkurrenceevnen – men hånd i hånd med hensyn til dyrevelfærd og miljø. ”

Under et åbent samråd om vækst i landbruget den 15. januar meldte alle oppositionspartier sig klar til at indgå i forårets vigtige forhandlinger på landbrugsområdet, men kort før marts rinder ud, er de brede forhandlinger om vækstmulighederne i landbruget endnu ikke påbegyndt.

Vækstplan kan skabe imellem 10.000 og 25.000 job
Under samrådet den 15. januar benyttede Dan Jørgensen ’Vækstteam for fødevarers’ tal for erhvervets udviklingsmuligheder, og ministeren har kvitteret for, at landbrugssektoren er ansvarlig for 140.000 arbejdspladser og eksportindtægter på henved 150 milliarder kroner. Dan Jørgensen har overfor baeredygtigtlandbrug.dk tidligere fortalt, at regeringens vækstplan kan føre til ”en øget eksport på 30 til 50 milliarder og 25.000 job i fødevareklyngen.”

Regeringens vækstplan kaldet ’Danmark i arbejde’ indeholder 34 initiativer, der blandt andet fokuserer på, hvordan der skabes arbejdspladser i fødevareerhvervet og hvordan erhvervets vilkår kan blive forbedret, så der kan blive skabt vækst.
                                                                                                 
Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen