Fødevareeksporten stiger – men kan det blive ved?

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevareeksporten er steget med 3,7 procent i 2013, men tallet er blandet andet drevet af svinekød slagtet i Danmark, og det er langt fra sikkert, at den udvikling kan fortsætte med de rammevilkår, danske svineproducenter har

115 milliarder kroner. Så meget er der blevet solgt danske fødevarer til udlandet for i 2013, oplyser Danmarks Statistik. Det er en stigning på 3,7 procent.

Samlet set giver handlen med fødevarer et overskud på betalingsbalancen på 41 milliarder kroner, og dermed er fødevarer blandt de varer, landet tjener flest penge på, oplyser Fødevareforbundet NNF i en pressemeddelelse.

Hos Danske Svineproducenter er formand Henrik Mortensen glad for at se de positive tal, men han er ikke i tvivl om, at det bliver svært at blive ved med at honorere efterspørgslen.

”Hvis politikerne, der holder skåltaler, ikke vågner op og giver slagtesvineproduktionen en reel mulighed, kan slagterierne ikke blive ved med at have et råvaregrundlag,” siger Henrik Mortensen til baeredygtigtlandbrug.dk og fortsætter:

”Det går den forkerte vej. Staldene bliver slidt ned og lukker og grisene kører sydpå.”

Så hvis vi skal bevare en dansk fødevareeksport drevet især af svinekød, hvad skal der så til?
”Så skal vi have fundet de 109 kroner pr. slagtesvin i forbedret indtjening, og det skal gå virkelig stærkt. Det skal være forbedringer i primærproducenternes lommer, det er ikke virksomhederne, vi snakker om.”

Peter Kiær, okt. 2013

Også bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, der selv er svineavler, glæder sig over de positive eksporttal.

”Bidraget til eksporten er stort fra dansk landbrugs side, og det er en succes for os, at eksporten af fødevarer stiger. Vi leverer kvalitetsprodukter, som udenlandske forbrugere gerne vil have. Det er vi stolte af, og det vil vi gerne fortsætte med,” siger Peter Kiær.

Men glæden varer ikke ved, for svineavleren er i tvivl om, om danske bønder fortsat kan levere kvalitetsprodukter.

”Vi har nogle rammevilkår i Danmark, der gør det svært at opretholde produktionen. Vores korn har ikke højt nok indhold af protein, fordi det bliver undergødsket, og det betyder, ud over at det bliver sværere at bruge dansk korn i den danske produktion, at kornet ikke er godt nok til foder, så der må bruges penge på at supplere den føde, dyrene skal have. Derfor er det ikke økonomisk rentabelt at fede grise op herhjemme, så de bliver sendt til for eksempel Tyskland og fedet op og slaget der. Det giver færre svin på de danske slagterier, og det har betydning for antallet af arbejdspladser – og for mængden af eksportvarer. Det er en ond cirkel,” forklarer Peter Kiær.

I Peter Kiærs produktion er det nødvendigt at supplere hans eget korn med sojaskrå fra Sydamerika. Alene importen koster svineavleren 300.000 kroner om året. Dertil kommer udbyttetabet på afgrøderne på hans marker.

”Det er nødvendigt med anderledes rammevilkår for landbruget, hvis politikerne vil opretholde den flotte og økonomisk markante eksport. Det er den eneste løsning.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.