Et afgørende år for danske landbrugsfamilier

Vi flyttede meget i 2013. Fra en udvikling, som mange opfattede kun kunne gå en vej - til det værre- har vi vendt den til det bedre

Af Vagn Lundsteen, direktør i Bæredygtigt Landbrug

Aldrig i de sidste 100 år har danske landbrugsfamilier stået stærkere fagligt og politisk. Hele landbrugserhvervet står sammen om det fælles mål: En økonomisk bæredygtig landbrugsproduktion. Tilblivelsen af Bæredygtigt Landbrug for fire år siden har styrket landbrugets indflydelse.

Vores tilstedeværelse har givet Landbrug & Fødevarer modet tilbage til at sige nej. Vi bliver stadig frustreret over udmeldinger fra L&F, der peger i alle retninger. Signalforvirring er noget, som L&F-ledelsen mestrer til fulde. Men vi vil forstå at dreje L&F-ledelsen i den rette retning, så landbruget kan få glæde af de mange penge og medarbejdere, som vores store søsterforening er privilegeret med. 

2014 bliver forandringernes år
Vi har store forventninger til 2014. Vi ved godt, at det ikke bliver nogen gavebod. Det kan regeringen ikke holde til politisk. Men regeringen har brug for os. De ledende ministre ved godt, at landbruget sidder med nøglen til at få Danmark ud af krisen. Ingen andre erhverv kan øge produktionen, eksporten og skabe arbejdspladser, som landbruget kan. Vi skal vide at leve op til det.

Vi vil stadig opleve, at der kommer mærkværdige udmeldinger fra politikerne. Der kommer også lovforslag, hvor vi vil ryste på hovedet. Så gælder det om at landbruget siger fra.  Vi er ikke til købs. Vi er værdifulde. Vi har en enestående chance for at skabe os en økonomisk platform, der kan sikre overlevelsen for danske landbrugsfamilier. Kravet er klart og enkelt: Vi skal have konkurrencevilkår som vore nabolande. 

Strategien er klar
Vi vil fortsætte den politiske påvirkning. Politikerne har tillid til os. De ved, at vores viden bygger på faglighed. Viden er magt. Vores opgave er at formidle denne viden. Det vil lykkes, især hvis vi hjælpes ad. Vore retssager, vil i takt med udviklingen i retssalene, øge presset på politikerne, til at få ændret lovgivningen. Hvis ikke vi havde iværksat retssagerne, havde en ny miljøregulering sikkert ikke været et tema. Trods udmeldingerne fra flere ministre om at en ny regulering vil tage år, er jeg positiv. Jeg tror på, at vi vil se starten på en ny regulering i 2014. Der er ikke nogen grund til at vente. Vi vil sikre, at der mangler undskyldninger, for at udsætte den ny regulering. 

Se Vagn Lundsteens nytårstale som video herunder

Af Vagn Lundsteen, direktør Bæredygtigt Landbrug

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.