Dan Jørgensen efter samråd: Meget sandsynligt med en bred aftale

Fødevareministeren tror på et bredt samarbejde i forbindelse med regeringens vækstplan for landbruget efter samrådet den 15. januar, hvor alle oppositionspartier meldte sig klar til de kommende forhandlinger

Regeringens vækstplan stod øverst på dagsordenen ved Dan Jørgensens (S) første optræden som midtpunkt i et åbent samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, men selv om der ikke blev gået i dybden med, hvordan vækstmålene fra planen skal opnås, så var ministeren godt tilfreds efter to timer i den varme stol.

”Jeg synes, det var en god oplevelse.  Jeg synes først og fremmest, at der er grund til at kvittere for, at oppositionen jo, på trods af alle de drillerier de selvfølgelig også har, åbent siger tingene, at det her positivt kan føre til endog rigtig store investeringer i den danske fødevaresektor i fremtiden,” fortalte Dan Jørgensen efter samrådet til baeredygtigtlandbrug.dk .

Der var livlig debat under samrådet, og specielt når snakken faldt på det såkaldte nabotjek mente den borgerlige del af oppositionen, at regeringen i sin vækstplan har for lidt fokus på primærerhvervet, imens man hos Enhedslisten var kritiske overfor, at forbedringer i miljøtilstanden automatisk skal føre til udvidelse af svineproduktionen.

Fronterne blev dog aldrig, i løbet af de to timer samrådet varede, trukket stærkere op, end at alle oppositionspartier meldte sig klar til at indgå i forårets vigtige forhandlinger på landbrugsområdet, og det får Dan Jørgensen til at tro på en bredt funderet vækstaftale for landbruget.

”Jeg ser det som meget, meget sandsynligt, at vi får en meget bred aftale om det her. Fordi, på trods af at oppositionen jo også benyttede lejligheden til at prøve på at bringe nogle miljøtemaer på dagsordenen, som selvfølgelige er vigtige, og det er fair nok at de gør det, men som jo retsmæssigt ligger et lidt andet sted under nogle andre forhandlinger, så, på bundlinjen, der så det nu ud som om, at man anerkender, at her kommer vi (Regeringen. red) altså med nogle nye ting. Historisk nye ting i Danmark, som kan føre til nogle meget tiltrængte investeringer og som følger op på vækstteamet, altså erhvervets egne anbefalinger. Så jeg er meget optimistisk.”

Vækstplan kan skabe imellem 10.000 og 25.000 job
I sine indledende bemærkninger benyttede Dan Jørgensen ’Vækstteam for fødevarers’ tal for erhvervets udviklingsmuligheder, og ministeren kvitterede for, at landbrugssektoren er ansvarlig for 140.000 arbejdspladser og eksportindtægter på henved 150 milliarder kroner. Med de tal som udgangspunkt for samrådet undrede Dan Jørgensen sig over, at oppositionen gang på gang spurgte ind til miljøforhold og dyrevelfærd, når han var kaldt i samråd for at tale om, hvilke politiske tiltag der skal til, for at der kan blive skabt investeringer i erhvervet.

”Det er ikke noget, der ligger inde i de diskussioner, vi har lige nu omkring vækstplanen. En vækstplan, der kan føre til, ifølge erhvervet selv, øget eksport på 30 til 50 milliarder og 25.000 job. Så jeg synes måske, det er lidt underligt, at man ikke fokuserer på det, men fokuserer på noget andet, som vi også meget gerne vil diskutere, men i andre sammenhænge. Det knytter sig jo til opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionen, det knytter sig til de vandplaner, der skal laves, og det vil der helt sikkert komme svar på.”

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen