Bæredygtigt Landbrug efterlader ingen landmænd i randzonen

Ledelsen i Bæredygtigt Landbrug bakker op om alle de danske landmænd, der har undladt at udlægge randzoner, og vi er klar til at tage de tæsk, der måtte komme. Det skriver chefjurist i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, som kommentar til artiklen 'Nu kommer randzone-bøderne' fra LandbrugsAvisen den 29. november.

I LandbrugsAvisen (LA) fra den 29. november 2013 er jeg på side fire i artiklen ’Nu kommer randzone-bøderne’ citeret for, at Bæredygtigt Landbrug ikke er rådgivere, men en interesseorganisation, og følgelig ikke har et juridisk rådgiveransvar. Det er et fuldt korrekt citat, men der er noget LA har glemt.

Nemlig også at bringe det efterfølgende, uddybende svar. 

Når LA stiller et juridisk enkelt spørgsmål, så er der naturligvis det enkle juridiske svar, som jeg har givet. Men der er også det relevante svar for alle de landmænd, der ikke gider høre om jura, men som bekymrer sig om hverdagens ulige vilkår; om det hårde slid for at fjerne røde tal fra bundlinjen, og om hvordan man bedst sikrer sin familie en fremtid. 

Til alle de sidstnævnte svarede jeg også på LA’s spørgsmål. Jeg svarede, at Bæredygtigt Landbrug på ingen måde vil lade disse mennesker i stikken. At organisationens beslutningstagere stiller sig op sammen med dem, der mener at randzoneloven er ulovlig, og er klar til at tage de tæsk, det måtte medføre, når man vælger at bruge sin sunde fornuft. 

Randzone ikke etableret hos Asger Møller Madsen

Der er den 3. december endnu ikke udskrevet et eneste bødeforelæg, som vi ved af i Bæredygtigt Landbrug. Det er til stadighed alene NaturErhvervstyrelsens vurdering af sagerne, der er udsendt til de enkelte landmænd – inklusive styrelsens forslag til en evt. bødestørrelse. På den måde er der ikke sket nogen ny udvikling; Styrelsen holder fast i sin udlægning, Bæredygtigt Landbrug i sin. 

Først den dag et bødeforelæg måtte dukke op fra politiet, har vi en ny udvikling. Og i den situation vil Bæredygtigt Landbrug naturligvis støtte op om de mennesker, der har haft modet til tro på de ting, Bæredygtigt Landbrug også tror på. Bæredygtigt Landbrug hjælper de involverede med en advokat/bisidder, hjælper i forhold til politiets sagsbehandling, og vi hjælper dem med at få en dommer til at vurdere om fjumreår, fejlagtige kort og det øvrige erstatningsløse randzonecirkus virkelig kan berettige, at der udstedes bøder. 

Stående alene, kunne citatet fra den 29. november måske få det til at se ud som om, at Bæredygtigt Landbrug stikker af fra både opvask og regning efter en aften på fin gourmet-restaurant. Det gør vi ikke. Vi kommer sjældent så fine steder, men vi står til gengæld ved det, vi mener.

Af Bjarne Nigaard, Chefjurist Bæredygtigt Landbrug

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen