Én gård – 33 arbejdspladser

Landmand Peter Kiær driver planteavl og producerer smågrise, men det er ikke kun ham og hans familie, der lever af produktionen. Storgården genererer flere end 33 arbejdspladser

På Storgården bor og arbejder landmand Peter Kiær, som hans far før ham. Men det er ikke kun Peter, der tjener penge på landbruget nær Haslev på Sjælland. Driften kræver syv fuldtidsansatte, som har deres daglige arbejdsliv på gården.

Storgårdens 450 hektar er tilsået med raps, der sælges videre, og korn, der kan indgå i foderet til bedriftens griseproduktion, der tæller 630 søer og ca. 20.000 smågrise hvert år. Landmand Peter Kiær, der bor på gården med sin kone og to børn, kan ikke klare arbejdsopgaverne alene, og har derfor en flok ansatte til at hjælpe sig.

Men de syv fuldtidsansatte, der får gårdens drift til at fungere i det daglige, er ikke de eneste, der tjener penge på Peters landbrug.

17 fuldtidsstillinger i det private erhvervsliv
Landmanden har på baggrund af tal fra Landbrug & Fødevarer beregnet, hvor mange mennesker, der har ansættelse som følge af den landbrugsdrift, han har på sin gård.

”Hvis man tæller sammen, ender man på 17 fuldtidsstillinger i det private. Det er dem, der arbejder på slagteriet og i den øvrige forarbejdning af mine grise og afgrøder, og så en smed, der ordner mine maskiner,” fortæller Peter Kiær til baeredygtigtlandbrug.dk.

Altså er der 24 fuldtidsstillinger i Peters landbrug, når man tæller de ansatte og de afledte jobs i det private erhvervsliv med. Men Storgårdens drift og produktion har også afledte effekter i det offentlige. Peter fortæller, at beregningerne viser, at der er tale om 9,5-10 fuldtidsstillinger.

Sammenlagt betyder Peters 450 hektar store landbrug altså, at der er 33,5 eller 34 fuldtidsstillinger til gavn for det danske samfund.

”Min bedrift har en stor betydning for samfundet, for velfærden, altså for, at vi har det, vi kalder et socialt netværk, sygehuse og alle de offentlige instanser, vi har, og det gør mig lidt rank i ryggen og mere stolt, end før jeg vidste det,” fortæller Peter Kiær og fortsætter:

”Jeg var ikke klar over, at min gård havde så meget ansvar i samfundet, som tilfældet er.”

Høstcollage, Storgården (Peter Kiær)

Kunne skabe flere arbejdspladser
Peter Kiær mener selv, at havde landbrugets vilkår været anderledes, ville han have mulighed for at bringe antallet af mennesker, der er i beskæftigelse i forbindelse med hans gård, højere op. Han anslår, at antallet kunne stige 40 procent.

Peter er gået sammen med andre, yngre landmænd fra Sjælland om at arrangere et stormøde om potentialet i landbruget. Arrangementet afvikles i på Maskincenter Ringsted tirsdag d. 29. oktober kl. 18.30.

”På Sjælland har vi noget af landets bedste landbrugsjord, og vækstpotentialet er rigtig stort. Alene ved at øge udbyttet på jorden kan vi skabe masser af job og sikre de store landbrugsrelaterede arbejdspladser, vi har i dag,” forklarer en af Peter Kiærs kolleger, Ole Christiansen, til Effektivt Landbrug.

Gruppen af yngre landmænd har inviteret fødevareminister Karen Hækkerup, men har endnu ikke fået en tilbagemelding fra ministeren. Ringsteds borgmester, Niels Ulrich Hermansen (V), har lovet at tale om landbrugets betydning for kommunen, inden en række lokalpolitikere fra området stiller op til paneldebat. Repræsentanter fra Gefion, Nordsjællands Landboforening og Bæredygtigt Landbrug vil desuden holde indlæg.

Arrangementet er åbent for alle, og tilmelding er ikke påkrævet. Entré 50 kr. 

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.