Henrik Høegh: Forskerne skal have gummistøvlerne på

Tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) vil have forskerne væk fra computeren og ud i virkeligheden, for der er brug for flere målinger, mener miljøordføreren

Når professor Jørgen E. Olesen siger, at vi næppe har teknologien til at lave det intelligente Danmarkskort, som miljøminister Ida Auken arbejder med efter Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, giver miljøordfører Henrik Høegh ham ret.

”Det er jeg helt enig med ham i. Jeg hører, at man indtil videre kun er nået ned til nogle blokke på kortet på 1000-1500 hektar, og at begynde at skære sådanne blokke over en kam er helt hen i skoven, må jeg sige,” siger ordføreren til baeredygtigtlandbrug.dk.

Læs også: ’Professor tvivler på det intelligente Danmarkskort’.

Den tidligere fødevareminister mener, at det vigtigste lige nu er flere målinger.

”Vi skal have forskerne væk fra computerskærmene og ud og tage nogle vandløbsanalyser. Og så skal de kombinere det, dræn- og vandløbsanalyserne viser, med det, der er foregået i oplandet, så man kan finde sammenhængen. Det viser sig jo, at alle de teoretiske computerprogrammer, hvor man alene kører på jordtype, og dermed mener, at man har den reelle sandhed på, hvor høj udvaskningen er, ikke holder, lige så snart man kommer ud i praksis og begynder at tage nogle analyser,” forklarer Henrik Høegh.

Virkeligheden skal fylde mere end den gør nu, frem for de teoretiske beregnede modeller.

”Det bedste eksempel er nord for Limfjorden, hvor der er store arealer med gammel søbund. Computermodellerne siger, at her er der allerstørst udvaskning, men vandanalyserne viser, at det nok er der, den er allermindst,” forklarer Henrik Høegh og fortsætter:

”Der er et enormt behov for, at forskerne tager gummistøvler på og kommer ud og tager analyser frem for at blive ved med at sidde med computermodellerne.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen