Har du talt med dit vandløb i dag?

Det er let at glemme vandløbene i sommervarmen, men nu minder Bæredygtigt Landbrugs direktør Vagn Lundsteen om, at det er på tide at få gået dine vandløb efter i sømmene – og minde kommunen om dens pligter

Efter en lang periode med tørt vejr, glemmer vi, at det bliver vådt igen. Vandløbene er helt tørlagt mange steder. Men det er snart helt slut med sommerferie og høj sol i dagevis. Snart begynder efterårsregnen. Det som vi mangler af nedbør i sommeren, kommer ofte om efteråret og vinteren.

Det betyder, at det er på tide, at de danske landmænd tager et kig på de vandløb, der er på deres jorder, hvis man spørger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

”Det er tiden at få grødeskåret vandløbet. Få renset op, hvor bunden er blevet for høj. Skåret kanterne til. Få pudset bræmmerne og få kigget til drænudløbene om de løber frit i vandløbet,” siger direktøren og fortsætter:

”Det kan virke som en selvfølge, og det var det også før i tiden. Men sådan er det ikke længere. Kommunerne svigter ofte sine forpligtelser og slipper ofte godt fra det.”

Gå til kommunen
Der findes regulativer for hvert eneste kommunale vandløb i Danmark. Disse kan rekvireres på rådhuset eller hentes på kommunens hjemmeside. I vandløbsregulativerne er nøje beskrevet, hvornår vandløbsvedligeholdelsen skal foregå og hvordan.

”Jeg vil kraftigt anbefale lodsejerne til at få fat på regulativerne og kontrollere, om kommunen lever op til sit ansvar. Ofte ved maskinføreren, der foretager vandløbsvedligeholdelsen, slet ikke, hvad der står i regulativet. Tag en kopi af regulativet og giv den til ham, når du ser, at han er gået i gang,” lyder opfordringen fra Vagn Lundsteen.

”Det er bedre at få lavet vedligeholdelsen rigtigt første gang, end at skulle diskutere med kommunen efterfølgende.”

Direktøren minder desuden om, at det optimale tidspunkt at ordne vandløb er netop nu, hvor vejret stadig er godt og maskinernes skade på brinker og afgrøder er minimale.

”Hvis kommunen ikke er i gang, skal de nok have et lille skub,” opfordrer Vagn Lundsteen.

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.