BL: Hvis vi bare var færøske fiskere…

Direktør Vagn Lundsteen glæder sig over, at fødevareminister Mette Gjerskov kæmper for fiskerne på Færøerne. Nu ønsker han sig bare, at ministeren finder samme kampgejst for de danske landmænd

Mette Gjerskov har lagt sig i selen og kæmpet for de færøske fiskere, der har været på dagsordenen i EU i en sag om overfiskning og sanktioner.

Den danske fødevareminister stemte imod EU’s forslag om at lave sanktioner og var efter afstemningen skuffet over resultatet.

”Det er skuffende, at EU tager dette drastiske skridt overfor Færøerne. Det er et lille samfund, der er meget afhængig af sit fiskeri,” sagde ministeren i en pressemeddelelse, som også fortalte, at ministeren fandt beslutningen ’dybt beklagelig’.

Vagn Lundsteen, der er direktør i Bæredygtigt Landbrug, er glad for ministerens reaktion på sagen.

”Det er glædeligt, at ministeren tager fiskerne i forsvar og kæmper deres sag. Det kan man kun bifalde,” siger Vagn Lundsteen.

Minister for flere erhverv
Der er dog lidt malurt i bægeret for direktøren, der ikke kan lade være med at påpege, at ministeren er minister for andet end fiskeri.

”Mette Gjerskov er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, og det ville være dejligt, hvis ministeren tog sig lige godt af alle tre områder. Jeg ville ønske, at fødevareministeren havde den samme forståelse for danske landmænd som for færøske fiskere,” siger Vagn Lundsteen og uddyber:

”Hvis danske landmænd gøder som vore nabolande og tildeler mere, end hvad fødevareministeren har besluttet, bliver landmændene, af ministeren selv, udråbt som gødningsbanditter, der skader miljøet og er skyld i fiskedød, selvom denne sammenhæng ikke findes.”

Klart fokuspunkt
Vagn Lundsteen er klar over, at ministeren selv mener, at hun er på landmændenes side. Det har hun nemlig flere gange udtalt. Men han er ikke imponeret af indsatsen.

”Mette Gjerskov prøver at fremstå som om, hun kæmper for danske landmænd, men det er meget svært at se, når man står på den anden side af randzonen. Hvis ministeren ville hjælpe et af de erhverv, hun er minister for, kunne hun med fordel begynde med at se på de danske særregler, der rammer de danske landmænd urimeligt hårdt i konkurrencen med vores EU-nabolande,” siger Vagn Lundsteen og fortsætter:

”Danske landmænd har særregler i forhold til vore nabolande, der betyder, at danske marker bliver undergødet med mindst 37 procent hvert år. Det gavner ikke miljøet, for der kan ikke ses nogen effekt på vandmiljøet nogen steder til trods for de skrappe regler. Til gengæld skader det udbytterne, proteinniveauet og udpiner jorden. De danske gødningssærregler er ikke bæredygtige, hverken for jorden eller samfundsøkonomien. Hvis ministeren ville se med samme milde øjne på kravene til og reglerne for de danske landmænd, som hun gør på de færøske fiskere, ville det være glædeligt, for den nuværende situation er ikke holdbar, og det haster med at få fjernet de uvirksomme danske særregler, der holder erhvervet i et jerngreb og hvert år koster danske landmænd mellem fem og syv milliarder kroner.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.