Høsten skal i hus

De danske marker vrimler med store maskiner i disse dage. Vinterafgrøderne er nemlig klar til høst, og på Storgården ved Haslev knokler fire mand for at få 40 hektar vinterbyg i laden til tiden

Der er en ubestemmelig lyd i det fjerne. Det knitrer nærmest. Men det suser også. Blikket glider ud over Peter Kiærs 30 hektar store mark, som er tilsået med vinterbyg, der er høstemodent.

Dér. Ude i horisonten kan jeg pludselig se en maskine, der er omgærdet af en støvsky. Lyden bliver højere, mens maskinen taktfast og overraskende hurtigt kommer nærmere. Monotont gumler mejetærskeren, for sådan en er det, sig tættere og tættere på.

 

Høst (mejetærsker)

Det er en 30 fods maskine. Den har 586 hestekræfter og skal bruge en dag på at høste vinterbyggen på marken, jeg står ved. Høsten skal i hus. På Storgården bliver vinterbyggen sendt på planlager, så den er klar til at indgå i foderblandingen til gårdens grisebesætning.

Af de 420 hektar, som Storgården råder over, er det kun rapsen, der fylder omkring 50 hektar, der sælges. Resten indgår i svineproduktionen, der tæller 600 søer og omkring 18.500 smågrise, hvoraf Peter Kiær selv opfeder 11.000.

Peter Kiær på traktor Vinterbyg Traktor med vogn

 

Vinterbyggen skal høstes, inden hveden står for tur, så mejetærskeren kører for fulde tryk i den bagende sol. Tre traktorer med kornvogne spændt efter kører i rolig pendulfart mellem marken og lageret, der ligger omkring 10 kilometer væk på en nabogård, Peter Kiær netop har overtaget. Peter Kiær hopper hjemmevandt op i en af traktorerne, mens mejetærskeren runder et hjørne og forsætter ned i den fjerneste ende af marken.

Korn omlæsses

På det næste hjørne begynder det orange rotorlys på mejetærskerens tag at køre. Det signalerer, at maskinens opbevaringsrum er fyldt. Peter Kiær kører sin John Deere-traktor med vogn tæt til den store maskine, der er klar til at aflevere kornet, der flyder i en egestammetyk stråle ned i den blå vogn. De første to gange tømmer mejetærskeren hele sin beholdning, men tredje gang begynder det at knibe med pladsen, så strømmen må standses og Peter Kiær må vige pladsen for en nytømt vogn. Selv kører han op på vægten, der er placeret langs en af staldbygningerne på gården. 27.700 viser de røde tal på det digitale display. Traktoren og den tomme vogn vejer 12.620, så vognen indeholder 15.080 kilo byg.

Peter Kiær ved kornvogn (ikke top) 

Peter Kiær regner med at høste omkring 8,5 tons pr. hektar. Det er langt over gennemsnittet, men før Peter Kiær kan hæve armene i triumf, skal han undersøge høstens proteinindhold – det afgør nemlig, om det er nødvendigt at supplere med ekstra soyaskrå til grisenes foder.

Gris i halm (ikke top)

1 kommentar til “Høsten skal i hus”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.