Danske særregler er landbrugets største problem

Finansieringen til landbruget skal nok komme, hvis danske landmænd får mulighed for at konkurrere på lige fod med kollegerne i resten af EU. Det siger formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, efter TV2 den 24. juli kunne fortælle, at 4.000 ud af 40.000 danske landmænd har behov for finansiering, men at banksektoren er tilbageholdende

Ifølge Bæredygtigt Landbrug har de danske særregler på gødningsområdet kostet dansk landbrug mere end 100 milliarder kroner. De har bevirket, at udbytterne på markerne er faldet eller stagneret, og at kvaliteten i kornet er faldet med 25 procent, og derfor mener Flemming Fuglede Jørgensen, at gødningsreglerne er det grundlæggende problem for økonomien i dansk landbrug.

“De danske særregler på gødningsområdet har udpint vores råstof; Jorden, i en grad, så den kun er en skygge af sig selv. Den danske gødningsregelpolitik er ikke bæredygtig. Den udpiner jorden, så vi efterlader en jord langt ringere end den, vi overtog fra vore forfædre. Vi mister 5-7 milliarder kroner hvert år i manglende indtægter i forhold til eksempelvis vore tyske kolleger, og de danske særregler fjerner det økonomiske fundament for at være landmand i Danmark,” lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand, som beder de danske politikere lære af, hvordan reglerne er indrettet i Tyskland.

”Hvis landbruget havde samme rammevilkår som tyskerne, ville vi ikke have en finansieringskrise i landbruget. Landbruget mangler ikke finansiering. Vi mangler indtjening. At fjerne de danske særregler på gødningsområdet ville ikke koste det danske samfund en krone. Tværtimod ville hele samfundet få glæde af den forøgede aktivitet i landbruget. Flere arbejdspladser, mere vækst og større eksport.”

Krisen i dansk landbrug handler ifølge Flemming Fuglede Jørgensen grundlæggende om de vilkår, danske landmænd producerer under, og ikke om hvor pengene til finansieringen kommer fra.

Tendens - udvikling i kornafgrøder 1961-2045

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.