Formænd uenige om Natur- og Landbrugskommissionens rapport

I de sidste indlæg på mødet på Agerskov Kro blev forskellen på Martin Merrild og Flemming Fuglede Jørgensens opfattelse af Natur- og Landbrugskommissionens rapport helt tydelig, men det betød ikke, at der ikke var noget, de to kunne blive enige om

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, og hans pendant i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, delte dagens sidste taletid mellem sig på Agerskovgruppens møde på Agerskov Kro.

”Vi er blevet lyttet til, og det har været en god proces,” sagde Martin Merrild og uddybede, hvorfor L&F er positivt stemt overfor Natur- og Landbrugskommissionens rapport ’En ny start’:

”Grunden til, at vi er positive er, at rapporten tager et opgør med de generelle virkemidler. Det kan vi få noget rigtig positivt ud af.”

Hos Flemming Fuglede Jørgensen er der dog langt til jubeloptimisme.

”Der har ikke været mange repræsentanter for landbruget med, og anbefalingerne kan læses på tre forskellige måder – og alle læser til deres egne fordel.”

Robuste og sårbare jorder
Flemming Fuglede Jørgensen lagde ikke skjul på, at han især har problemer med definitionerne ’robust’ og ’sårbar’ om jord. Definitioner, som Fuglede ikke kan se har nogen gang på jord, mens Martin Merrild mente at de to egentlig var enige, men bare kommunikerede forskelligt.

”Vi vil på det kraftigste fraråde at bruge ’sårbar’ og ’robust’. Alt skal måles. Vi mener, at man totalt skal se bort fra disse beregninger. De er vildledning af værste skuffe,” sagde Fuglede.

”Man kan sige, at de ord vil vi ikke anerkende, og så kan vi finde nogle andre ord, men det er jo det samme, som vi hele tiden har sagt. Jeg er jo fuldstændig enig i, at det jo handler om at finde ud af, hvor kvælstoffet kommer fra. Så kan vi måle, hvor vi kan gøde mere og hvor vi ikke kan. Jeg kan ikke se, hvor vi er uenige.”

Til det svarede Flemming Fuglede kort og godt, at han vil have præcise målinger.

Planteavlskonsulent Bente Andersen rejste sig og bad de to formænd fortsætte kampen.

”Hold fast. Det er forkert, som dansk landbrug er blevet snydt med det kvælstof. Prøv at se på tyskerne. Jordens filter er det bedste. Vent og lad være med at lave noget skidt!,” sagde hun og høstede dagens største bifald.

Find fælles fodslag
En spørger i salen ville vide, om der ikke var noget at være positiv over, og opfordrede i utvetydige vendinger de to formænd til at finde noget, de kan være sammen om og enige om, så landbruget kan kæmpe sammen.

”Vi vil være så positive, som vi overhovedet kan, men jeg er nødt til at sige, at der skal ryddes op, og det kan ikke nytte noget at bygge videre. Og den lovgivende magt tager det jo ikke alvorligt, når man to dage efter sådan en rapport fremlægger vandplaner, som begge organisationer har kæmpet imod,” svarede Flemming Fuglede Jørgensen.

”Det er ude ved de andre, at dagsordenen skal flyttes. At vi flytter hinandens betyder ikke så meget,” mente Martin Merrild.

Mange ting at være enige om
Ved mødets afslutning hev Jens Peter Aggesen en erklæring med 13 punkter, som han og de andre arrangører i løbet af dagen havde arbejdet bag kulisserne på at få opbakning til, frem fra dens sikre placering i skjortens brystlomme.

Underskrifter Agerskov 2 nær

Syv ledere fra landbruget har alle tilgået erklæringen og de seks, der var til stede til mandagens møde på Agerskov Kro bevidnede dette med deres underskrift.

De syv er Jens Peter Aggesen, Agerskovgruppen, Christian Schmidt Lund, Sønderjysk Landboforening, Mogens Dall, LandboSyd, Antoni Stenger, Sønderjysk Familielandbrug, Jørgen Popp Pedersen, LHN, Martin Merrild, Landbrug & Fødevarer og Flemming Fuglede Jørgensen, Bæredygtigt Landbrug.

Se erklæringen her

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.