BL-direktør om EU’s landbrugsreform: Som at slippe et barn løs i en legetøjsbutik

EU’s nye landbrugsreform, som Parlamentet og Kommissionen nu har godkendt, giver fødevareministeren alt for meget magt og landbruget står tilbage som den store taber, mener Bæredygtigt Landbrugs direktør Vagn Lundsteen

Ministerrådet fremlagde onsdag en ny landbrugsreform. Den danske fødevareminister, Mette Gjerskov (S), var overordnet set tilfreds med resultatet, der blandt andet betyder, at 15 procent af EU-midlerne flyttes fra den direkte EU-støtte til andet, som den enkelte nationale regering eller minister selv kan udpege.

Lige netop den mulighed bekymrer direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

”Det giver den til enhver tid siddende fødevareminister alt for stor magt. Ministeren kan vælge og vrage efter forgodtbefindende. Det svarer til at slippe et barn løs i en legetøjsbutik,” siger direktøren.

Ikke formålet med EU
Den nye aftale betyder, at omkring en milliard kroner skal omfordeles af den nationale regering eller minister. Vagn Lundsteen frygter, at det med den nuværende danske fødevareminister betyder, at endnu flere penge flyttes fra de landmænd, der driver deres landbrug konventionelt.

”I forvejen har man fjernet 1,4 milliarder fra de omkring syv milliarder, Danmark modtager i EU-midler. Nu skal omkring en milliard omfordeles af ministeren, og vi ved jo, at hun vil prioritere økologien. Det har hun selv sagt.”

Omfordelingen, der lægges ud til de enkelte medlemslande, giver ikke mening for Vagn Lundsteen, der påpeger, at idéen med EU var en anden.

”Formålet med den europæiske union var at sikre lige forhold for medlemslandenes befolkning. Med den nye landbrugsreform har medlemslandene fjernet sig fra den overordnede tanke,” siger Vagn Lundsteen.

Direktørens eneste håb var, at reformen blev forkastet af EU-Parlamentet eller EU-Kommissionen, men begge instanser har valgt at godkende.

”Vi havde håbet, at Parlamentet besindede sig og gik tilbage til grundtanken bag EU: Lige konkurrencevilkår inden for unionen og et frit indre marked, men sådan skulle det ikke gå. Det er en sort dag for landbruget, der står tilbage som den store taber,” siger Vagn Lundsteen og fortsætter:

”Vi kan ikke ændre det. Parlamentet skal godt nok godkende den økonomiske del i efteråret, men det er en formsag. Vi står tilbage med en fødevareminister, der tabte dansk landbrug, landets største eksportvare, på gulvet.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.