Fødevareudvalget kræver indsigt i korrespondance om randzonekompensation

Gentagne, tvivlsomme meldinger om randzoner og randzonekompensation fik for nylig fødevareordfører René Christensen (DF) til at kræve en uvildig undersøgelse af, hvad korrespondancen mellem EU og fødevareministeriet har gået på. Og på et møde i fødevareudvalget 30. maj fik formanden opbakning af det resterende fødevareudvalg.

”Det gik rigtig fint. Jeg havde sat det på som et punkt, at vi skulle diskutere, hvor vi var henne i forhold til randzoner og randzonekompensationen. Derfor foreslog jeg, at vi skriver til ministeren, at vi gerne vil have en fuld redegørelse for, hvad der er sket siden december, hvor man gjorde vandplanerne ugyldige, og hvad der har været af korrespondance mellem miljøstyrelsen, EU-systemet, NaturErhverv, fødevareministeren og ministerierne. Og det vil vi have kronologisk med bilag til d. 10. juni, sådan at vi har det før samrådet,” siger René Christensen til baeredygtigtlandbrug.dk.

Egentlig havde René Christensen ønsket sig en uvildig undersøgelse af hele sagen omkring randzonekompensation, der især tog fart efter vandplanerne blev underkendt og dermed miskrediterede den kompensationsordning, der oprindeligt var lagt op. I stedet kræver et samlet fødevareudvalg nu aktindsigt i EU-korrespondancen, og den skal leveres tre dage inden næste samråd med fødevareminister Mette Gjerskov om randzoneloven.

”Vi tager den i to steps. Nu får vi alle bilagene over, og så kan vi se på dem. Og så tager vi ministeren i samråd d. 13. juni. Derefter taler vi med ministeren, og så skal vi jo mærke på os selv; ’har jeg det godt i maven nu’. Og det er en fornuftig løsning, både for ministeren og for os. Og hvis vi kan blive helt beroligede der, ’jamen, så er det jo fint’,” siger René Christensen.

Selvom opfordringen til at se korrespondancen mellem fødevareministeriet og EU efter i sømmene kommer på foranledning af Dansk Folkeparti, så var der bred og enig opbakning i fødevareudvalget til forslaget.

”Af dem, der var der – nu var det ikke alle regeringspartierne, der var der – var der opbakning til forslaget. Og det var jo rart for mig, at jeg kunne sende det over, så det er udvalget, der spørger og ikke kun mig som person, der spørger. Det gør det lidt stærkere,” siger René Christensen, der glæder sig til at komme til bunds i sagen om randzoner og kompensation.

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.