”Der er liiiige plads til en pose gulerødder…”

Københavnerne blev torsdag mødt af glade landmænd, der gerne ville dele gulerødder eller brød ud, mens de snakkede om bæredygtighed og rent drikkevand

Det sner. Ikke som man kunne frygte, hvis man stadig troede på vejrudsigterne, men ikke desto mindre sner det. Fine hvide minifnug daler ned og får københavnerne til at sætte farten op. Hen over Rådhuspladsen bliver nakken dukket og blikket fæstnet på lysreguleringen på den anden side.

Men halvvejs kommer pludselig en handskehånd frem. Den holder en pose med gulerødder og en folder med et foto af en kornmark.

“Var det ikke noget med en god, dansk gulerod,” lyder det håndens ejermand.

En god snak
Langt de fleste siger ja tak. Det er slet ikke alle, der stopper op, men de fleste sænker dog farten og tager imod posen med gulerødder – og den lille folder. Sætningen om de gode, danske gulerødder bliver nemlig fulgt op:

“… og et budskab om rent drikkevand.”

Ind imellem stopper modtageren helt op. Tager sig tid til at lytte på en af de tre energiske landmænd, der deler gulerødder ud og gerne fortæller om både bæredygtighed, Bæredygtigt Landbrug, drikkevand og brød.

Er gulerødderne mon økologiske, vil en vide. Nej, det er gode danske gulerødder uden toksiner, produceret efter de gældende regler, lyder svaret. En anden tager diskussionen op. Hun er ikke tilfreds med, at ordet ‘bæredygtigt’ indgår i logoet.

Ole+kvinde på Rådhuspladsen

Planteavler Ole Christiansen tager udfordringen op. Han forsøger at forklare kvinden, at bæredygtighed ikke nødvendigvis handler om økologi. Selvom hun ikke er tilbøjelig til at give ham ret, fortsætter Ole tålmodigt med sine argumenter. De bliver ikke enige, før kvindens veninde insisterer på, at de skal videre. Men hun lover at læse folderen, som Ole får hende til at tage med sammen med posen med gulerødder.

Gulerod i cykelkurven
Mens Ole snakker med kvinden, har Jan Hansen og Bjarne Hansen begge to travlt med at dele flere poser og foldere ud. Alle får et smil med på vejen og især Bjarne er klar med en kæk bemærkning.

“Der er da liiiiige plads til en pose gulerødder,” siger han grinende til en kvinde, der kommer slæbende med en enorm taske gennem snedrysset.

Hun lyser op i et smil og tager imod gulerødderne.

En anden kvinde bruger nærmest sin cykel som løbehjul hen over Rådhuspladsen. Hun får god fart på, som hun skubber sig frem. Men det stopper ikke Jan. Han snupper resolut en pose gulerødder og planter den sammen med en folder i toppen af kvindens taskefyldte cykelkurv. Også hun sender et smil som tak.

På gaden (konferencen)

Se. En mejetærsker!
Foran Christiansborg går en flok unger hånd i hånd forbi. En flyverdragtklædt dreng gør pludselig store øjne.

“Se! Det er en mejetærsker,” siger han og lægger nakken tilbage.

Børnene får lov at stoppe foran det store skær, hvor landmand Peter Kiær deler nybagt brød ud.

Brødet har landmanden hentet ovre på Højbro Plads, hvor bageren Fred the Baker slår sine folder sammen med sin kone og de to landmænd Thyge Wissing og Klaus Holmegaard. Fred bager brød i de to grill, han har taget med, mens landmændene deler brød og foldere ud til forbipasserende københavnere, der i langt de fleste tilfælde glade tager imod det lune bagværk.

På gaden (konferencen) TOP

26-årige Anna bliver noget overrasket, da Thyge fortæller hende, at dansk hvedebrød ikke nødvendigvis er bagt med dansk hvede.

“Det anede jeg simpelthen ikke. Det er altså fint, at I fortæller det,” siger hun, inden hun snupper en bid af sit lune brød og triller videre på sin cykel.

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Foto: Kristian Brasen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.