Umahro Cadogan: ”Drik din rødbede og udvid dit potentiale!”

Som Bæredygtigt Landbrug tidligere har skrevet, så hylder flere udenlandske forskere i dag rødbeden med dens høje indhold af nitrat som det nye ‘naturens vidundermiddel’ og vejen til bedre iltoptag, udholdenhed og forbedrede sportslige præstationer.

Også ernæringseksperten og adjungeret professor Umahro Cadogan,
der netop er udkommet med bogen ‘Safter’, priser nitratholdige
grøntsagers gavnlige egenskaber. Egenskaber, som han med sin nye
titel, som Team Saxo Bank Tinkoff Banks ernæringsekspert, inden
længe skal omsætte til konkrete resultater på landvejen.
Bæredygtigt Landbrug har talt med Umahro om røde beder og bedre
ben. 

“Der er ikke nogen tvivl om, at der er nitrat i naturlig form i
rødbeder. Og man ved, at når nitrat kommer ud i blodbanen, så
understøtter det produktionen af det stof, der hedder kvælstofoxid,
der er et ekstremt vigtigt signalstof i hjertekarsystemet. Når der
bliver produceret kvælstofoxid, så udvider blodkarrene sig, og så
får man bedre blodgennemstrømning, bedre iltoptag, bedre
iltleverance og bedre oxygenering af kroppen,” lyder forklaringen
fra Umahro Cadogan, da jeg fanger ham på mobilen mellem
konsultationer og en kalender med kun få ledige stunder.

Og det er en travl mand, jeg har fået fat i. For som en af
Danmarks førende ernæringseksperter kæmper alle fra nybagte mødre,
travle forældre, madglade mænd, ambitiøse sportsudøvere og nu også
Bjarne Riis om de nyeste og sundeste ernæringsråd fra manden,
Umahro, der med hundredevis af foredrag og en række bogudgivelser
på samvittigheden anses for en af landets førende på
ernæringsområdet. Og i modsætning til mange forskere, har han ingen
berøringsangst, når snakken falder på nitrat og dens gavnlige
virkninger.

“Man er sikker på, at nitrat spiller en rigtig vigtig rolle,
fordi man også har lavet studier, hvor man har givet forsøgsgrupper
enten rødbedejuice med nitrat eller rødbedejuice, hvor man har
fjernet nitraten. Og når man fjerner nitraten, er der ingen
effekt”, fortæller Umahro og fortsætter.

“Hvis du får nitrat gennem juice, får du bedre optag og en bedre
absorbering. Hvis du spiser grøntsager i hel form, så ligger
næringsstofferne pakket ind, og så tager det længere tid at
fordøje. Og det giver selvfølgelig den fordel, at der er en del af
næringsstofferne, som bliver bragt hele vejen langt ned i tyktarmen
og virker dernede, men så er der ikke lige så hurtigt absorption ud
i blodbanen. Med rødbedejuice får du en meget hurtigere absorption.
Nogle studier tyder dog på, at hvis man spiser rødbeder nogle timer
inden, man skal træne, så kan der også være en effekt, men de
kraftigste effekter ses, når man får det i flydende form,” lyder
det fra Umahro, der selv er aktiv sportsudøver med kærlighed til
sportsgrenene Cross-fit, KettleBell og boksning.

Hjertekarsygdomme og nitrat

Hjertekarsygdomme er den anden hyppigste årsag til dødsfald i
Danmark, og selvom antallet er faldet drastisk de senere år, så dør
100 for hundrede tusinde danskere årligt af en
hjertekarsygdom.  Japan er det land i verden, der har den
laveste hyppighed af død forårsaget af hjerte-karsygdomme. Til
gengæld er Japan et af de lande i verden, hvor befolkningen
indtager mest nitrat i forbindelse med kost. 

Bedre ben med rødbeder
Og netop sammenhængen mellem sportslige præstationer og
ernæring, er et emne der optager Umahro. Ikke mindst i det
samarbejde han for nyligt har indledt med cykelholdet Team Saxo
Bank Tinkoff Bank. Fremover skal han i samarbejde med Anne Dorte
Tanderup og holdets kok Hannah Grant optimere de enkelte rytteres
individuelle kost yderliggere. Og en af de ingredienser, der blandt
andet skal hjælpe rytterne til forbedret præstation på cyklen, er
rødbeden.   

“Rødbedejuice er en af de ting, vi tilbyder rytterne i trænings-
og løbsperioderne, enten friskpresset eller dehydreret og siden
frysetørret rødbedejuice, som rytterne bare kan shake med vand”,
fortæller Umahro, der allerede i november sætter kursen mod
træningslejren på Gran Canaria, hvor rytterne skal testes og have
taget blodprøver, inden den individuelle kost sammensættes.

Og effekten af rødbeden i kosten er både hurtig og
markant

“Det er flere af rytterne, der kan mærke en markant effekt ved, at
de har mere luft, når de bliver sat under pres. Der går længere
tid, før de bliver udmattede, og de kan yde mere.
Det er effekter lig med dem, man har set fra Exeter
University
 og nok til, at det gør en signifikant forskel,
som elite sportsfolk kan mærke,” fortæller eksperten, der i sidste
uge udkom med bogen ‘Safter’ sammen med Søren Ejlersen, der
indeholder en lang række gode opskrifter på både juicer, smoothies,
greenies baseret på sunde grøntsager med gavnlige effekter for
helbredet.

Effekter som ikke mættes og siden aftager
“Effekten forsvinder ikke, og man bliver ikke resistent overfor
effekten, men det er klart at forbedringen i iltoptagelsen og
blodgennemstrømningen sker relativt hurtigt, og den vil man
beholde. Men der hvor det virkelig rykker noget, er på den lange
bane. Så hvis man kan træne det hårdere, hvad sker der så på tre
år? Hvis du på tre år f.eks. kan træne tre procent hårdere, så får
du meget mere ud af din træning over tid. Så når vi taler
rødbedejuice eller sportsernæring over tid, så giver det udøveren
mulighed for at få løst noget potentiale, så han kan udvikle sig
endnu mere. Og det er det, der er rigtig interessant.”

Rødbede i stedet for doping?
Selvom de gavnlige effekter af nitrat og rødbedejuice, er
resultatet af relativ ny forskning, så har rødbedejuice som middel
til forbedret præstation i sportens verden allerede vundet stor
udbredelse.  

“Flere og flere gør det. Selvom rytterne kører på hver deres
hold, så taler de jo sammen. Men det gælder både for hårde amatører
og professionelle, der nu kører på rødbedejuice,” fortæller
Umahro.

Sunde safter

Umahro Cadogan har netop udgivet bogen ‘Safter’ i samarbejde med
Aarstidernes Søren Ejlersen. I bogen kan man finde en række
opskrifter på sunde og præstationsfremmende juicer, vilde safter,
blendede smoothies, varme teer, sød nøddemælk, sunde shots og
grøn-grove greenies. 

Safter-bogcover

“Når du træner hårdere, skal du bruge mere ilt, fordi du skal
lave mere energi. Men når man har givet udøveren rødbedejuicen i
den aktive form med nitrat, så har de kunnet køre på samme niveau,
men på mindre ilt. De har ikke skullet indånde så meget ilt for at
holde samme kadence eller yderevne, fordi ilten bliver
transporteret bedre rundt i kroppen. Og det er jo interessant, når
man skal yde, da udbyttet bliver større”, siger Umahro, der mener
de præstationsfremmende effekter ved rødbedejuice kan være et
skridt på vejen til at dæmme op for sportsudøveres brug af
doping.

“Det at bruge sportsernæring intelligent, kan mindske antallet
af sportsfolk, der snyder (benytter doping, red.) samtidig med at
det kan løfte deres peak performance og løse deres potentiale. Men
selvfølgelig er der nogle begrænsninger. Der er ting, du ikke kan
gøre med rødbeder eller mad. Du kan f.eks. ikke undgå, hvis folk
kører en Tour De France, at deres blodprocent eller deres
produktion af testosteron falder undervejs. Det er naturligt. Og
det man har gjort med doping er, at man har givet testosteron og
væksthormon, så man kunstigt har holdt mængden af de anabolske
hormoner oppe, hvor de naturligt ville falde pga. den hårde
belastning. Det kan man ikke gøre med rødbede. Men der er ikke
nogen tvivl om, at der ligger et potentiale for at trække nogle
ekstra procent performance ud af sportsfolk ved at give dem
rødbedejuice og ved at ændre deres kost på det personlige
plan.”

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top