Slagterierne fra Herning og Esbjerg er i farezonen

Hvis Esbjerg og Herning slagterier skal have en fremtid, må og skal fødevareproducenterne have mulighed for at producere langt flere slagtesvin.

 Gris_helle_gaard

“Hvis fødevareproducenterne ikke snart får mulighed for at
udvide deres svineproduktion, står slagterierne i Esbjerg og
Herning for skud næste gang, Danish Crown skal svinge sparekniven.
Med den store kapacitet, slagterierne i Blans, Sæby og Horsens har,
er det bare et spørgsmål om tid til de to slagterier skal til at
fyre medarbejdere”, det siger Laurids Rasksen, som er
tillidsrepræsentant på Danish Crown slagteri i Hadsund, som skal
lukke og slukke ved udgangen af september.

 Laurids Rasksen tilføjer, at det eneste som kan redde de
to forholdsvis store arbejdspladser er, hvis fødevareproducenterne
får mulighed for at udvide deres svineproduktion. Med det nuværende
antal slagtesvin, er det mere end svært at se, hvordan de to
slagterier kan fortsætte med det samme antal medarbejdere.

 “Danish Crown har på nuværende tidspunkt nogle udvalgte
slagterier i Jylland, Sjælland og på Bornholm, som har mere end
rigelig kapacitet til at klare at slagte og forarbejde samtlige
slagtesvin, der bliver produceret herhjemme. Hvis Esbjerg og
Herning slagterier skal have en fremtid, må og skal
fødevareproducenterne have mulighed for at producere langt flere
slagtesvin “, siger Laurids Rasksen. 

 Anne Villemoes, kommunikationsdirektør i Danish Crown
siger, at der som bekendt er alt for mange fødevareproducenter der
står og venter på en miljøgodkendelse, men at de manglende
miljøgodkendelser alligevel ikke direkte medfører, at Danish Crowns
slagterier står og mangler leverancer.

 “Til gengæld er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at de
manglende miljøgodkendelser kommer til at give nogle store
udfordringer for de fødevareproducenter, der venter på de
nødvendige godkendelser, så de kan få produktionen tilpasset
2013-kravene”, siger Anne Villemoes.

 

Ingen forståelse

Anne Villemoes understreger, at Danish Crown mange gange i
politiske sammenhænge har påpeget kommunernes langsomme
behandlingstider af miljøgodkendelserne men dog uden, at der er
sket nogen forbedring på området. Men for øjeblikket ser det dog ud
til, at det går den rigtige vej, siger hun.

 Men at det går den rigtige vej med sagsbehandlingstiderne
i kommunerne, som for øjeblikker ligger på 11 måneder for
udvidelser af husdyrbrug, er der ikke den store forståelse for i
landbruget. Heller ikke, når det drejer sig om leverancerne til
slagterierne.

En ny konjunkturanalyse fra L&F viser, at næsten 20 procent
af fødevarevirksomhederne mangler råvarer for øjeblikket. Efter
finansiering til investeringer, er råvaremangel således den faktor,
som hæmmer virksomhederne næstmest.

 Af Justinus Johannesen, jujo@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen