Kendsgerninger om sojaimporten

Når Landbrugspakken har givet os mere protein i kornet, betyder det, at vi skal bruge mindre soja som supplement, forklarer BL-formand

flemming-fuglede-til-gf

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Bent Andersen fra Saltum anfægter (i Nordjyske forleden) korrekte oplysninger om import af soja.

Der er en glædelig nedgang i forbruget af importeret soja og dermed en mindre import af 234.000 tons til svinefoder. Det viser opgørelser fra Seges.

Når indholdet af proteinet i korn stiger, skal der importeres mindre sojaskrå.

Når man laver en foderblanding til svin, skal der, foruden korndelen som indeholder 8-12 procent protein, altid suppleres med en mere proteinrig afgrøde, da svinefoder indeholder 12-20 procent protein afhængigt af svinenes alder.

Da hovedingrediensen i svinefoder er korn, er kornets proteinindhold afgørende for, hvor meget det er nødvendigt at supplere med. Når Landbrugspakken har givet os mere protein i kornet, betyder det altså, at vi skal bruge mindre soja som supplement.

Kornprotein indeholder mindre af de to nødvendige aminosyrer lysin og metheonin, men de kan heldigvis begge købes separat, så man på den måde kan få kornprotein til at erstatte sojaprotein til glæde både for grisen, økonomien og miljøet.

(Indlægget har også været bragt i Nordjyske).

Scroll to Top