De “grønne” ejer ikke naturen

Bæredygtigt Landbrug har sat en vigtig dagsorden på Naturmødet i Hirtshals – og overvejer at deltage igen til næste år

lørdag

Verdens første folkemøde om natur lakker mod enden.
Lørdag eftermiddag slutter Naturmødet 2016 i Hirtshals, og Bæredygtigt Landbrug kan dermed se tilbage på tre begivenhedsrige dage, der i dén grad har været med til at sætte landbrugets forhold til naturen på dagsordenen. Ikke bare via aktiviteterne på foreningens stand på Sydvestkajen, men også fordi medieinteressen for BL’s synspunkter har været så massiv både torsdag, fredag og lørdag.

Vigtigt at vi tager diskussionen

”Det er typisk for debatniveauet og diskussionerne her i Hirtshals, at de såkaldt grønne organisationer forsøger at tage ejerskab på naturen”, konkluderer BL’s formand Flemming Fuglede Jørgensen.
”Derfor er det så vigtigt, at BL også er med her. At vi tager diskussionerne. Fortæller om, hvem vi er som forening – men også om hvad det vil sige at drive landbrug, og hvad natur betyder for os landmænd”, tilføjer han.
Flemming Fuglede synes, arrangementet i Hirtshals har haft slagside:
”Jeg kunne godt tænke mig, at de borgerlige partier – og andre med en mere realistisk tilgang til naturen – også havde været repræsenteret med en stand på dette folkemøde”, siger formanden.

Teoretisk forhold til naturen

Næstformand Peter Rosendal har bidt mærke i, at mange af de mennesker, som kalder sig selv naturvenner, savner et basalt kendskab til, hvad der rører sig uden for de store byer.
”Mange af dem, vi har talt med her på Naturmødet, har et meget teoretisk forhold til, hvad natur egentlig er for noget. Derfor er det bydende nødvendigt, at vi landmænd – som lever i, af og med naturen – deler ud af vores erfaringer. Og naturligvis også lytter til input og synspunkter udefra”, siger næstformanden.

Hvor var ”naturvennerne” fredag eftermiddag?

Både Flemming Fuglede Jørgensen og Peter Rosendal ærgrer sig over, at kun landmænd og ”venner af landbruget” deltog i den bustur, som BL arrangerede fra naturfolkemødet fredag eftermiddag. Her viste BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensen, projektleder Ole Hyttel fra Naturstyrelsen samt lodsejer Per Pedersen rundt i Nørreådalen i Brønderslev. Hvor et stort areal har fået biodiversiteten og naturværdien tilbage som følge af et projekt, der bl.a. indebærer, at græs fra området omdannes til biogas.
”Det havde været oplagt for nogle af alle de teoretiske byboer at tage med til Nørreådalen og se, hvordan landmænd gør sig i naturpleje”, siger næstformand Peter Rosendal.
Formand Flemming Fuglede supplerer:
”Men de ville åbenbart hellere sidde på asfalten i Hirtshals og diskutere end at tage med ud og se, hvad det hele handler om”.

Et rigtig fint udbytte

Også næste år i maj er Friluftsrådet og Hjørring Kommune vært for et naturmøde i Hirtshals. Om BL deltager, er endnu ikke afgjort.
”Det skal i så fald være med en mere centralt placeret stand. Men vi har bestemt fået et rigtig fint udbytte ud af det første naturmøde”, lyder det fra formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top